Влада

Президент підписав закон, який декриміналізує дрібні крадіжки: будуть карати штрафом, а не ув’язненням

7 August 2024, 15:29

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який декриміналізує дрібні крадіжки на суму до 3028 грн.

Про це повідомляє Liga.net з посиланням на карту відповідного законопроєкту.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

«Раніше крадіжка вважалась дрібною, якщо вартість майна на момент злочину не перевищувала 0,2 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (302,8 грн станом на 2024 рік). Оскільки в Україні діє воєнний стан, вчинення крадіжки автоматично кваліфікується за частиною четвертою статті 185 Кримінального кодексу, за що передбачено покарання від п'яти до восьми років позбавлення волі. Парламент визнав, що таке покарання за вчинення крадіжки не є співмірним. Тому депутати вирішили підвищити поріг кримінальної відповідальності за крадіжку до двох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3028 грн станом на 2024 рік)», - пише видання.

Водночас Верховна рада суттєво підвищила адміністративні покарання за дрібні крадіжки – до 5100 грн (або до 17 000 грн для серійних крадіїв за три й більше правопорушення протягом року).

Як повідомляв Житомир.info, в червні 2024 року оперативники Житомирського райуправління поліції викрили 28-річного жителя обласного центру в причетності до крадіжки з магазину квітів: чоловік відволік увагу продавчині у крамниці та пішов звідти з букетом вартістю близько 3,6 тисячі гривень не розрахувавшись; за викрадення майна, вчинене у період воєнного стану, чоловіку, який хотів вразити дівчину букетом, загрожує від 5 до 8 років ув’язнення.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: крадіжка. закон штраф ВР презибент декриміналізація 
Матеріали по темі