Суспільство

Начальник ОВА обурився рішенням МФК, який заборонив напис «I am Ukraіnian» на каное представниці Житомирської області на Олімпіаді

7 August 2024, 17:33

Позиція Міжнародного олімпійського комітету, який заборонив нашій веслувальниці Анастасії Рибачок виступати на Олімпіаді в Парижі з надписом на каное «I am Ukraіnian», не має жодних обґрунтувань з погляду на міжнародне право та засади олімпійського руху.

Про це 7 серпня 2024 року повідомив начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.

«Україна щодня виборює на фронті право для наших спортсменів виступати під жовто-блакитним прапором. І вони з гордістю кажуть усьому світові, що вони українці! На відміну від представників країни терориста та агресора, які шукають шпарини, щоб з'явитися на міжнародних змаганнях під нейтральним прапором. Українська символіка на Олімпіаді має таке саме право, як і символи всіх цивілізованих країн, та символи Міжнародного олімпійського комітету. Адже його функціонерам ніхто не забороняє називатися представниками МОК. Таке рішення – підігравання агресивній політиці Росії у світі», - наголосив начальник ОВА та закликав підтримати Анастасію Рибачок, яка 9 серпня буде змагатися у категорії каное-одиночка.

Через 1,5 години після публікації новини в допис начальника ОВА внесли зміни, замінивши "Позиція Міжнародного олімпійського комітету" на "Позиція Міжнародної федерації каное".

Обурена рішенням МФК і компанія BGV, яка є офіційним партнером каноїстки Анастасії Рибачок, зокрема, придбала їй каное, дизайн якого спортсменка обирала сама.

«Як офіційний партнер каноїстки Анастасії Рибачок і просто як вболівальники з України наша компанія обурена ситуацією, що склалася на Олімпійських іграх 2024 у Парижі. Міжнародна федерація каное розгледіла у написі «I am Ukrainian» на човні Анастасії ознаки пропаганди і змусила зафарбувати частину фрази. Історія з човном і його дизайном є дуже символічною для спортсменки. І напис «I am Ukrainian» був важливим для всієї команди. Про це Анастасія неодноразово наголошувала під час пресконференції у Житомирі. Дизайн зображення на каное Анастасія Рибачок розробила самостійно, вклавши контекст надважливої самоідентичності та української незламності», - повідомляє кампанія.

Фото з соцмереж

«Міжнародний олімпійський комітет забороняє розміщувати на човнах будь-які написи, пов’язані з війною. Наприклад, ми не можемо написати «Stop War». Вони вважають це пропагандою. Але ж напис «I am Ukrainian» – це інше, він вказує на нашу приналежність до України, це важливо. Це насамперед, символ віри в мене та мої можливості. Створюючи дизайн для каное, я прагнула підкреслити, що я з України і цим неймовірно пишаюсь!», - цитує телефонну розмову з Анастасією її офіційний партнер.

Нагадаємо, Анастасія Рибачок (Четверікова) цього літа представлятиме Житомирщину на Олімпійських Іграх 2024 у Франції, на цих престижних змаганнях вона буде єдиною представницею області. Анастасія Рибачок змагатиметься у двох категоріях – каное-двійка на 500 метрів і каное-одиночка на 200 метрів.

Як повідомляв Житомир.info, на літніх Олімпійських іграх-2020 у Токіо, які через коронавірус перенесли на 2021 рік, у складі збірної України було троє спортсменів з Житомирської області: Юлія Єлістратова (тріатлон), Владислав Мазур (легка атлетика, стрибки у довжину) та Анастасія Четверікова (веслування на байдарках і каное). 26 липня 2021 року стало відомо, що житомирську тріатлоністку Юлію Єлістратову відсторонили від участі в Олімпіаді в Токіо.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Олімпійські ігри веслування каное Рибачок Четверікова Олімпіада МОК Бунечко BGV 
Матеріали по темі