Влада

Житомирська міська рада підготувала звернення до ВР та Кабміну через плани зменшити доходи місцевих бюджетів

9 August 2024, 15:22

Житомирська міська рада підготувала звернення до Верховної ради та Кабінету міністрів щодо зміцнення фінансової спроможності територіальних громад в частині збільшення доходів місцевих бюджетів та збереження реверсної дотації в бюджетах територіальних громад.

Відповідний проєкт рішення сесії з проєктом звернення оприлюднений 9 серпня 2024 року на сайті міської ради.

«Податок на доходи фізичних осіб є базовим джерелом наповнення бюджету Житомирської міської територіальної громади. Питома вага його в сумі власних доходів загального фонду бюджету громади у І півріччі 2024 року становить 58,1%, тоді як у січні-червні 2023 року – 73,4%. Під час воєнного стану залишаються пріоритетними видатки бюджетів громад – підтримка ЗСУ, соціальна підтримка військовослужбовців та забезпечення сталого функціонування бюджетної сфери, житлово-комунального господарства, транспортної інфраструктури. Законодавчими документами на користь держбюджету з бюджетів громад вилучено «військовий» та «силовий» ПДФО, розглядається можливість зменшення частки зарахування до бюджетів громад ПДФО. При цьому залишили в бюджетах громад реверсну дотацію. Однак, цей ресурс не є достатнім для компенсації видатків на підтримку сталого функціонування підприємств тепло- та водопостачання», - йдеться в обґрунтування департаменту бюджету та фінансів до проєкту рішення.

У самому зверненні зазначається, що заплановане зниження частки зарахування до бюджетів місцевого самоврядування податку на доходи фізичних осіб із 64 до 60% у 2025 році зменшить находження до бюджету Житомирської громади на суму близько 116,4 млн грн і це «призведе до загрози незабезпечення сталого проходження опалювального періоду та своєчасних розрахунків за комунальні послуги і енергоносії».

«Фінансове становище стратегічних комунальних підприємств погіршується внаслідок відсутності фінансування з державного бюджету різниці в тарифах по тепло- та водопостачанню на загальну суму 369,0 млн грн. З метою компенсації втрат фінансового ресурсу бюджетів громад внаслідок зарахування «силового» ПДФО до державного бюджету пунктом 3 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» зупинено на 2024 рік дію положень статей 98 і 99 Бюджетного кодексу України щодо передачі реверсної дотації з місцевих бюджетів до державного бюджету, зокрема у бюджеті Житомирської громади збережено 198,8 млн грн. Разом з тим, цей ресурс не є достатнім для компенсації видатків на підтримку сталого функціонування підприємств тепло- та водопостачання», - зазначається у зверненні.

Скриншот зі звернення

Нагадаємо, доходи бюджету Житомирської міської територіальної громади за І півріччя 2024 року з урахування трансфертів, субвенцій та грантів становили 2,2 млрд грн, видатки – 2 млрд грн, з яких 206 млн грн спрямували на ЗСУ.

Як повідомляв Житомир.info, за 2023 рік доходи бюджету Житомирської міської територіальної громади становили 5 мільярдів, видатки – 5,4 млрд грн. Бюджет Житомирської міської громади на 2024 рік затвердили в розмірі 4,5 млрд грн, зменшення відбулося шляхом вилучення з 1 жовтня 2023 року з місцевих бюджетів податок на доходи фізичних осіб із зарплат військових та силовиків.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: міськрада бюджет звернення КМУ ВР доходи ПДФО 
Матеріали по темі