Місто

У житомирських ліцеях вирішили не впроваджувати навчання по суботах, проте планують залишити дві зміни

14 August 2024, 18:06

Другого вересня у закладах загальної середньої освіти Житомирської громади розпочнеться новий навчальний рік.

Про терміни та розклад навчання на 2024-2025 роки розповіли 14 серпня на брифінгу представники департаменту освіти Житомирської міської ради та директори ліцеїв.

«На сьогоднішній момент все ж таки прийшли до висновку, що ми залишаємо п'ятиденний робочий тиждень, і залишається субота, неділя — вихідні дні. Поки що прийнято рішення про збереження термінів канікулярного періоду, але ми будемо враховувати постійно реалії часу, тому у нас є можливість змінювати час канікул, термін канікул. Зараз у нас навчальний рік згідно з постановою Кабінету міністрів розпочинається з 2 вересня 2024 року до 30 червня 2025 року. У нас дуже розвинена позашкільна освіта, гуртова робота стосується позашкільної освіти, закладів освіти, спортивні школи, заняття. Тому тут діти теж займаються і в суботу, і в неділю, тому ми теж враховували цей фактор», - розповідає заступниця Житомирського міського голови Марія Місюрова.

«Саме головне ми говоримо про те, щоб зберегти психічний і емоційний стан, здоров'я наших дітей, бо враховуючи те, що вони і так знаходяться в стані стресів, в зв'язку з воєнним станом і військовими діями в нашій країні, нам треба думати про здоров'я наших дітей. Також треба думати про здоров'я наших вчителів, наших колег, тому що дійсно при збільшенні навантаження, також відзначається на їхньому і психічному, і емоційному стані», - каже директор департаменту освіти Житомирської міської ради Валентин Арендарчук.

За словами директорів ліцеїв від батьків поступало багато заяв щодо п’ятиденного навчання. З 15 серпня розпочнеться перевірка шкіл на готовність до нового навчального року. Зокрема, розповіли про стан укриттів в ліцеях №8, №7 та №15.

«Основні аспекти, на які буде зосереджена наша увага, увага комісії, поліції, ДСНС, це в першу чергу безпека наших дітей. Тому зараз ми вже практично і закінчуємо, активно працюємо над тим, щоб було облаштоване повністю вкриття. Розглядаємо питання, щоб наші всі заклади мали генератори саме в укритті. Термін виконання робіт у 8 ліцеї до кінця 2024 року. Це одне з найбільших укриттів, воно на 500 дітей, тому там йдуть роботи, роботи виконуються, тому ми очікуємо. На сьогоднішній момент у нас є договір з центром пробації, і діти перебувають під час повітряної тривоги саме там. Там менш як 400 метрів від самої будівлі школи. Закінчується будівництво 7 ліцей, це теж ми очікуємо, тому зараз тієї площі укриття, яка є в 7 ліцеї, її не вистачає повністю на всіх дітей, тому було прийнято рішення про будівництво нового укриття. Тому там буде дві зміни, зрозуміло, і потім ми очікуємо все ж таки здачі в експлуатацію цих укриттів. 15 ліцей, вже закінчено будівництво, очікуємо здачі в експлуатацію і введення в експлуатацію»,- каже заступниця Житомирського міського голови Марія Місюрова.

Обговорили низку й інших важливих питань щодо очного навчання ліцеїстів.

«Є і залишаються сьогодні дві зміни, і підзмінок, як ми говоримо, з 12 години, це п'яті класи, як уже буває, і зрозуміло, що не всім подобається, і що деякі класи переводять на другу зміну. Але зосереджу вашу увагу саме головне на те, що кожен керівник відповідає за безпеку і безпечне середовище, в якому знаходиться обіддя. І тому більше кількість дітей, ніж можливість є в укритті, вони не можуть розташувати в першу зміну всіх. І сьогодні це залежить від кількості навчальних кабінетів, а залежить ще від кількості місць в укритті. Якщо це учні з закладу загальної середньої освіти, ми вимагаємо наступний документ: звернутися там, де вони прописані. І якщо їм відмовляють, зрозуміло, що ми не можемо залишити будь-кого учня без навчання, тому ми зараз, вже після 20-го числа, всіх, хто вже подавав такі заявки, ми з ними обговорюємо це питання. Зрозуміло, що в не всі ті школи, які вони хотіли, ті, які на нашій адміністрації, попадають, тому що першими йдуть ті, хто має житомирську територіальну прописку, чи реєстрацію в Житомирській територіальній громаді, задовольнили їх по місту, там де вони хотіли навчатися»,- говорить перша заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко.

«Пріоритет – це діти Житомирської громади. У нас є такі школи, які перезавантажені вже, і які ми набрали перші класи, умовно кажучи. Є школи, де в нас є вільні місця, і всім батькам ми будемо пропонувати ті школи, які ми можемо заповнювати і надати освіту цим дітям. Тому тут є моменти, тому що у нас клас 24 дитини. Тому можливо, будуть ситуації, коли батьки хочуть в одну школу, ми будемо запропонувати інші школи. Але пропонувати ми будемо всім. Тому ми просимо заяву, просимо звернення до громади, тому що зараз у нас є договір з Оліївською громадою, і потихеньку у нас відбувається відшкодування за наших дітей. І ще раз хочу наголосити, що за всіх дітей, які знаходяться в інших громадах, Житомирська міська рада відшкодовує. Це і Березівська школа, і Дениші, і спеціальні школи, і школи навіть в Оліївці. Тому за всіх дітей повністю ми розраховуємося згідно з формулою. Те ж саме ми б хотіли отримати від інших громад. На сьогоднішній момент це тільки Оліївська громада. Заяви від батьків є, і дітей ми будемо приймати в школу»,- каже заступниця Житомирського міського голови Марія Місюрова.

Які цьогоріч ціни на канцелярію, портфелі та шкільний одяг в Житомирі, ожна подивитися тут.

Нагадаємо, 31 липня в коментарі Житомир.info заступниця мера Марія Місюрова повідомила, що в ліцеях Житомира у першому півріччі 2024/2025 навчального року хочуть зробити шестиденний навчальний тиждень, додавши навчання у суботу, а потім збільшити зимові канікули.

8 липня в департаменті освіти Житомирської міської ради запевняли, що не планують раніше починати 2024/2025 навчальний рік, а для ухвалення будь-яких змін будуть враховувати думку батьків, і думку дітей, і думку громади.

Як повідомляв Житомир.info, 20 травня 2024 року Міністерство освіти і науки оприлюднило рекомендації для підготовки закладів вищої освіти та ПТУ до проходження нового осінньо-зимового періоду та опалювального сезону з урахуванням ситуації в країні: рекомендували розпочати 2024/2025 навчальний рік у першій половині серпня 2024 року (крім студентів перших курсів); використовувати суботні дні як робочі в теплі місяці року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: навчання учень ліцей освіта департамент освіти Місюрова Арендарчук Ковтуненко 
Матеріали по темі