Економіка

У райцентрі Житомирської області комунальний водоканал збирається підвищити тариф на 80%

15 August 2024, 13:34

Міське комунальне підприємство «Бердичівводоканал» має намір здійснити зміну тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення (транспортування стічних вод) на 2024 рік.

Відповідна інформація 9 серпня 2024 року оприлюднена на сайті Бердичівської міської ради.

Зазначається, що зараз вартість 1 куб.м води становить 31,54 грн (з ПДВ), заплановане підвищення на 79,6% - до 56,64 грн за куб.

«У період розгляду розрахунків економічно обґрунтованих витрат для затвердження тарифу органом, уповноваженим встановлювати тарифи, відбулося коригування обсягів надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, що призвело до перерозподілу витрат та вплинуло на зміну планового тарифу», - йдеться у повідомленні.

Зауважимо, що про намір збільшити тарифи на водопостачання та водовідведення МКП «Бердичівводоканал» повідомляв ще наприкінці березня 2024 року.

«Станом на даний чай на підприємстві діють тарифи встановлені рішенням виконавчого комітету Бердичівської міської ради Житомирської області від 21.10.2021р. № 310, а саме: централізоване водопостачання – 24,17 грн за 1 куб.м з ПДВ; централізоване водовідведення (транспортування стічних вод) – 7,37 грн за 1 куб.м з ПДВ. Зазначені тарифи на сьогоднішній день не покривають понесених витрат на надання послуг, що призводить до збитковості МКП «Бердичівводоканал», браку обігових коштів, виникненню та накопиченню боргів по податках та за енергоносії, неможливості закупки необхідних технологічних матеріалів для очистки води, запчастин для обладнання та ліквідації аварій, паливно-мастильних матеріалів для усунення аварій на мережах та низької платоспроможності підприємства. Коштів від надання послуг, за діючим тарифом, не вистачає на покриття витрат по електроенергії, на виплату заробітної плати, сплати податків та зборів, оновленню матеріально – технічної бази підприємства та своєчасні розрахунки з постачальниками», - зазначалося у повідомленні.

Тоді йшлося про підвищення тарифу на 81,1% - до 57,12 грн за кубометр.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирі з 1 січня 2022 року зросли тарифи на водопостачання та водовідведення для всіх категорій споживачів: вартість 1 куб.м підвищилася до 37,53 грн (з ПДВ). З 1 червня 2024 року тарифи КП «Житомирводоканал» для непобутових споживачів зросли більш ніж у два рази.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водоканал тариф Бердичівводоканал водопостачання Бердичів 
Матеріали по темі