Місто

Популярні спеціальності, кількість зарахованих «бюджетників» та можливості для очного навчання в житомирських університетах

15 August 2024, 17:42

Зовсім скоро початок навчального року. Ми завітали до житомирських університетів, щоб дізнатися, які спеціальності найпопулярніші, чи змінилась кількість бюджетних місць та чи готові навчальні заклади до очного навчання.

Університет «Житомирська політехніка» з 2 вересня виходить на навчання у змішаному форматі, тобто студенти бакалаврату будуть навчатися у очному форматі, а студенти магістратури у змішаному.

«Найбільш популярними спеціальностями виявилися інженерія програмного забезпечення, кібербезпека, національна безпека, правоохоронна діяльність та психологія. Ми зарахували на бюджет на базі ПСЗО, тобто це абітурієнти, які вступають після завершення загальної середньої школи, а також після комплексу на рівень бакалавра близько 500 осіб. Університетське укриття розраховано на тисячу осіб, де ми провели зараз капітальний ремонт влітку, але додатково, вже два роки поспіль, ми використовуємо укриття спортивного комплексу «Динамо», де укриття розраховано на 2 тисячі осіб. Тобто, в цілому на 3 тисячі осіб ми використовуємо укриття для наших студентів», - ділиться ректор державного університету Житомирської політехніки Віктор Євдокимов.

А у Житомирському державному університеті імені Івана Франка залишили дистанційний формат тільки для заочної форми навчання.

«Університет з 2 вересня виходить на навчання в очному форматі. Ми маємо тимчасові укриття, які одночасно можуть розміщувати більше 4 тисяч осіб. Найбільшою популярністю користується спеціальність 053 «Психологія», освітянський блок – це «Дошкільна освіта та «Початкова освіта. Повертає свою популярність спеціальність 035 «Філологія германські мови», «Перша англійська переклад включно». Якщо ми порівнюємо з минулим роком, то відмічаємо спад рекомендованих на місця бюджетного замовлення», - розповідає ректорка Житомирського державного університету імені Івана Франка Галина Киричук.

А ось в Поліському національному університеті найбільш популярними спеціальностями залишається напрямок агрономія, спеціальність психологія, аграрні науки та продовольство.

«Було різке скорочення держзамовлення і загалом ми отримали десь на 40% менше держзамовлення на перший курс у цьому році порівняно з минулим роком. В основному всі вступники, це практично більше 90% випускники шкіл, або коледжів. Минулий навчальний рік абсолютно повністю був очному форматі, за виключенням деякої частини заочників, тому ми просто продовжуємо те, що робили останній рік. Гуртожитки і корпуси забезпечені укриттями, для того, щоб під час повітряних тривог навчальний процес не припинявся», - повідомляє ректор Поліського національного університету Олег Скидан.

Нагадаємо, 31 липня завершився прийом заяв до закладів вищої освіти для вступу на бакалавра. Серед трьох університетів Житомира вже традиційно найбільшу кількість заяв отримав ДУ «Житомирська політехніка», найвищий середній конкурсний бал залишається у ЖДУ імені Івана Франка.

Як повідомляв Житомир.info, у 2023 році в п’ятірку спеціальностей з найбільшою кількістю заяв у всіх університетах Житомира входили «Право» та «Психологія».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: університет навчання студент абітурієнт Скидан Киричук Євдокимов 
Матеріали по темі