Місто

У Житомирі омбудсман України зустрівся з рідними військовополонених та представив нового регіонального уповноваженого області

15 August 2024, 18:00

У Житомирі 15 серпня був уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Разом з керівництвом нашої області омбудсман провів зустріч, на якій обговорили питання щодо дотримання конституційних прав і свобод людини і громадянина в області, зокрема прав дітей, внутрішньо переміщених осіб, військовослужбовців, військовополонених, прав людей, які перебувають в місцях несвободи.

«Перший, основний напрямок – це захист прав ветеранів, військовослужбовців, полонених та членів їхніх родин. Ми захищаємо права діючих військовослужбовців, правоохоронців, родини військовополонених, ветеранів. Наступний напрямок – міжнародне співробітництво та європейська інтеграція. І тут у нас Житомирщина показує один з найкращих прикладів міжнародної співпраці. Наступний напрямок – це права людини в місцях несвободи. Ми моніторимо і перевіряємо всі виправні колонії, СІЗО, психоневрологічні заклади комунальної форми власності.Також окремий напрямок – ми перевіряємо геріатричні заклади приватної форми власності. На території Житомирської області в місцях несвободи виявлено суттєві порушення», - розповідає Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.


Також, на зустрічі був присутній новий регіональний представник омбудсмана у Житомирській області Юрій Погодицький.

«Юридично між мною і моїм представником в Житомирській області немає різниці, окрім одного критерію. Я впроваджую свій мандат на території України, а також за територію України. Якщо до мене звертаються громадяни України з-за кордону, пан Юрій впроваджує такий же самий мандат на території відповідної області», - говорить Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

«Я вважаю своїм головним обов’язком здійснити свою діяльність таким чином, щоб ці права і свободи людини були закріплені не лише на території, а були реально дотримані кожним державним органом чи посадовою особою. Хочу підкреслити, що у нас немає співпраці, а є взаємодія. Тому прошу вашої взаємодії в організації нашої роботи»,- каже представник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Житомирській області Юрій Погодицький.

Регіональне представництво здійснюватиме свою діяльність у Житомирі за адресою площа Польова, 1.

Після, Дмитро Лубінець зустрівся з рідними військовополонених. Усі присутні мали можливість задати омбудсману питання, яке їх турбує.

«Завтра вже буде 27 місяців, як захисники Маріуполя виходили в полон з Азовсталі. Ви пропонуєте зараз родинам не називати особисті дані. Для громадської організації спільноти Оленівки Російська Федерація виставила публічно списки 70 поранених, важко поранених, під час теракту в Оленівці. Давайте щось робити. Цим людям обіцяли, дійсно обіцяли, публічно, по телебаченню, що вони виходять в почесний полон задля збереження життя. Їх спеціально підірвали. Як до омбудсмана ми звертаємось: поспілкуйтесь з Москальковою. Нам вже не треба ті списки, ми їх самі змогли встановити. Нам треба повернути людей і дати їм належне медичне обслуговування», - говорить дружина військовополоненого Анна.

«Я не просто порушував питання, я з Москальковою декілька разів обговорював питання оборонців Маріуполя. Не розділяючи окремо по військовим частинам, але окремі категорії, де Оленівка у мене підіймалась окремо. І жодної позитивної реакції, на жаль, ми не побачили»,- пояснює Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

На зустрічі були присутні члени родин військовополонених з частин, які дислокуються в Житомирській області.

Нагадаємо, 6 березня представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими взяв участь у зустрічі з родинами захисників з Житомирщини.

Як повідомляв Житомир.info, 25 січня 2024 року у Координаційному штабі відбулася зустріч з родинами військовослужбовців 95-ої окремої десантно-штурмової Поліської бригади, на якій обговорили пошуки тіл захисників та проведення ДНК-експертиз.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Омбудсмен Лубінець Погодицький права людини Уповноважений Верховної Ради України з прав людини 
Матеріали по темі