Економіка

На нараді в Житомирській ОВА представники бізнесу обговорювали запропоновані Урядом зміни оподаткування на період воєнного стану

16 August 2024, 12:44

Начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко 15 серпня провів робочу нараду спільно з підприємцями, народними депутатами та представниками органів державної влади де обговорили важливі для бізнес-спільноти області питання.

Про це повідомляє пресслужба ОВА.

«Такий відкритий діалог є особливо актуальним під час повномасштабного вторгнення. Адже в таких надскладних умовах важливо утримувати баланс таким чином, щоб Держава мала можливість забезпечувати усім необхідним наших захисників, а бізнес працювати, забезпечуючи робочі місця та сплачуючи податки. Задля цього необхідно забезпечувати максимальну прозорість дій влади та обговорювати заплановані для прийняття рішення. Зокрема підприємці поділилися з представниками законодавчої гілки влади своїм баченням стосовно можливих змін до податкового законодавства. Слід зауважити, що бізнес підтримує підвищення військового збору. Водночас ініціативи щодо впровадження податку з обігу та підвищення вартості розмитнення комерційного транспорту викликають в них певні побоювання», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у Житомирській області податкові надходження до бюджетів усіх рівнів від діяльності суб’єктів малого та середнього підприємництва за I півріччя 2024 року склали понад 11 мільярдів гривень (+12,5%).

«Своєю чергою Держава попри надзвичайне навантаження на бюджет через військові дії продовжує надавати підтримку у вигляді пільг, грантів та інших інструментів, які допомагають бізнесу ефективно працювати. Головною програмою для малого та середнього бізнесу є державна програма доступних кредитів 5-7-9%. За весь період дії цієї програми вже укладено майже три з половиною тисячі кредитних договорів на загальну суму понад 9 млрд грн. Лише з початку цього року укладено 535 кредитних договорів на суму понад півтора мільярда гривень. Крім того, з початку дії програми «Власна справа» на Житомирщині понад 980 бізнес-проєктів отримали позитивні рішення щодо виділення грантів, отримавши понад 230 млн грн. Це дозволить створити понад 2 000 нових робочих місць. Серед них 73% складають діючі ФОПи, які розвивають свій бізнес», - інформує ОВА.

Водночас пресслужба головного управління ДПС у Житомирській області повідомляє, що на нараді в ОВА обговорювали низку актуальних питань на захист малого та середнього бізнесу щодо ініціативи внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України та особливостей оподаткування у період дії воєнного стану (законопроєкт №11416 від 18.07.2024), а також питання блокування податкових накладних підприємцям Житомирської області.

Проєкт закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану ініційований Кабінетом міністрів.

В оприлюдненому матеріалі на сайті Ліга:Закон зазначається, що законопроєкт містить значну кількість нововведень і у разі прийняття його в оприлюдненій наразі редакції податкове навантаження на бізнес зросте, а деякі питання взаємодії з податковою стануть жорсткішими.

Нижче деякі зміни, які пропонуються проєктом закону.

Оновлення правил справляння військового збору

Український бізнес зіткнеться з вагомим розширенням застосування цього збору, збільшенням ставки оподаткування:

підвищення розміру військового збору, який сплачується під час виплати заробітної плати, дивідендів, інших доходів фізичних осіб до 5%;

оподаткування всього доходу юридичної особи (незалежно від системи оподаткування) військовим збором за ставкою 1%;

сплата ФОП 3 групи єдиного податку військового збору у розмірі 1% від доходу;

сплата ФОП 1, 2 та 4 групи єдиного податку військового збору за ставкою 5% від розміру двох мінімальних заробітних плат станом на 1 січня звітного року (наразі така сума податку складе 710 грн);

оподаткування вартості набутого у власність автомобіля, що підлягає першій державній реєстрації, військовим збором за ставкою 15%;

справляння військового збору за ставкою 5% з вартості послуг мобільного зв'язку, сплаченої користувачами;

оподаткування доходу від діяльності з продажу ювелірних (побутових) виробів військовим збором за ставкою 30%.

Авансові внески з податку на прибуток для платників податків, які здійснюють роздрібну торгівлю пальним

Пропонується встановити обов'язок для таких суб'єктів господарювання щомісячно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток. Розмір внеску складатиме 0,5 мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, з розрахунку на 1 кубічний метр резервуарів для зберігання бензину та дизельного палива та скрапленого газу, розміщених на місці роздрібної торгівлі пальним, внесеним до Єдиного реєстру ліцензіатів, та місць обігу пального. Тобто, станом на зараз це складе 3550 грн на 1 кубічний метр вказаних резервуарів.

Сума сплачених авансових внесків зменшуватиме податкові зобов'язання з податку на прибуток підприємств, розраховані за результатами звітного періоду за базовою ставкою. Водночас, якщо сума сплачених авансових внесків протягом року перевищуватиме суму нарахованого податкового зобов'язання за такий рік, вона не зменшуватиме податок до сплати наступних періодів. Крім цього, суми сплачених авансів неможливо буде повернути як надміру або помилково сплачений податок чи ж зарахувати в рахунок сплати інших платежів. Також, своєчасність та повнота сплати зазначеного авансового внеску буде предметом камеральних перевірок.

Мінімальна база ПДФО

Відповідно до пропонованих змін, до останнього дня місяця, у якому припинено воєнний стан, мінімальна база ПДФО для заробітної плати може встановлюватись рішеннями сільських, селищних, міських рад для відповідної території, але не менше розміру мінімальної заробітної плати, встановленої Законом для місячного податкового (звітного) періоду. У разі нарахування (виплати) заробітної плати у розмірі меншому, ніж мінімальна база, податковий агент зобов'язаний самостійно нарахувати та сплатити за власний рахунок до бюджету різницю між нарахованим податком зі встановленої мінімальної бази оподаткування та утриманим податком з фактично виплаченої зарплати. При цьому, не передбачається максимальних порогів, інших обмежень зазначеної можливості встановлювати базу оподаткування. Це, у свою чергу, може призводити до того, що на певній території мінімальну базу визначать на рівні, значно вищому ніж заробітні плати фізичних осіб, та роботодавцям необхідно буде доплачувати різницю ПДФО.

Інші зміни:

передбачити для виробників та імпортерів напоїв сплату акцизного податку у розмірі 0,1 євро за 1 літр напою (води, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин);

платники податків, у разі відновлення можливості виконувати свої податкові обов'язки під час воєнного стану, будуть зобов'язані повідомити податковий орган про це. Якщо платник податків цього не зробить, податкова матиме право самостійно прийняти рішення про відновлення у нього такої можливості;

виключити з Податкового кодексу правило про те, що не є об'єктом оподаткування ПДВ ввезення на або вивезення за межі митної території України товарів, митна вартість яких не перевищує еквівалент 150 євро. Разом із цим пропонується зменшити зі 150 до 45 євро вартість товарів, що ввозяться на територію України та не оподатковуються ПДВ.

Як повідомляв Житомир.info, в Житомирській ОВА 1 лютого 2024 року провели робочу нараду щодо проблем ведення бізнесу та податкового навантаження на підприємців.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бізнес ОВА Бунечко податкова оподаткування законопроєкт ДПС  
Матеріали по темі