Події

Депутатка сільради біля Житомира отримала підозру у заволодінні бюджетними коштами: продала генератори за завищеними цінами

16 August 2024, 16:20

Під час досудового розслідування протиправних діянь очільника сільради (секретаря Оліївської сільради Бориса Ткаченка – ред.), слідчі відділу поліції №1 Житомирського райуправління з’ясували, що його спільницею була 46-річна депутатка. Вони разом провернули оборудки із закупівлі електрогенеруючих пристроїв, вартість яких значно перевищила ринкову.

Про це 16 серпня 2024 року повідомляє пресслужба поліції Житомирської області.

«Встановлено, що в грудні 2022 року житомирянин, який виконував обов’язки сільського голови, уклав угоду з приватним підприємством про закупівлю 10 генераторів. Керівницею підприємства була депутатка цієї ж сільради та адвокатка, 46-річна місцева жителька. За спільною домовленістю вони значно завищили ціну на установки, тож вартість договору склала понад 2,8 мільйона гривень. Надалі підприємиця надала до сільської ради накладну про постачання товару, хоча насправді генератори ще не були доставлені. Знаючи про це, сільський голова завізував документи та дав розпорядження про сплату бюджетних коштів на рахунок ТОВ», - йдеться у повідомленні.

Крім того, слідством встановлено, що відповідно до угоди, укладеної директоркою приватного підприємства з постачальником генераторів, їх справжня вартість була значно меншою. Тож у результаті таких оборудок голова сільради та депутатка заволоділи коштами місцевого бюджету на майже 1,5 мільйона гривень. Надалі підозрювана легалізовувала отримані кошти шляхом зняття з банківських рахунків.

Управління СБУ у Житомирській області наголошує, що секретар сільради уклав т.зв. «прямий договір» на закупівлю джерел резервного живлення – тобто без публічних закупівель.

«Ці генератори призначалися для роботи під час можливого блекауту після масованих ворожих атак по об’єктах енергетики структурних підрозділів самої ОТГ та навчальних закладів. Чиновник наперед визначив переможцем «конкретну» фірму, яка належала депутатці-адвокатці. За десять генераторів громада заплатила майже 2,9 мільйона гривень – у день підписання угоди на їх закупівлю, хоча її умови передбачали виключно післяоплату. Ініційовані СБУ експертизи підтвердили, що вказані у договорі ціни на закуплені джерела альтернативного живлення були удвічі завищеними – порівняно із середньоринковими. Відтак майже півтора мільйона бюджетних гривень спільники перевели у готівку та розпорядилися на власний розсуд», - зазначається у повідомленні.

Депутатці сільської ради, чинній адвокатці повідомлено про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу.

«15.08.2024, за дорученням керівника Житомирської обласної прокуратури, депутатці територіальної громади повідомлено про підозру у заволодінні бюджетними коштами шляхом зловживання службовим становищем, в особливо великому розмірі, за попередньою змовою групою осіб, під час дії воєнного стану та у підробці документів і легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом (ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366, ч. 1 ст. 209 КК України)», - інформує пресслужба прокуратури Житомирської області.

З урахуванням нових обставин, в.о. голови сільської ради повідомлено про зміну раніше оголошеної підозри в частині скоєння злочину за попередньою змовою із депутаткою ради.

Нагадаємо, 17 травня цього року у судовому засіданні під час обрання секретарю Оліївської сільської ради Борису Ткаченку запобіжного заходу прокурор Житомирської окружної прокуратури Надія Поліщук розповіла, що кримінальне провадження стосується закупівель генераторів за завищеними цінами в листопаді та грудні 2022 року: один купили у ФОП Томчук Андрій Михайлович, переплативши майже 500 тис. грн, і ще десять за завищеною вдвічі ціною – у ТОВ «Профіт Мікс», яке належить депутатці Оліївської сільської ради Світлані Бекманюк.

Як повідомляв Житомир.info, 17 травня 2024 року правоохоронці інформували про оголошення підозри в.о. голови сільської ради в розтраті майже 2 млн грн при закупівлі генераторів за дорожчими цінами: підозрюваний для потреб структурних підрозділів громади у листопаді – грудні 2022 року здійснив закупівлю дизельних генераторів у приватного підприємця та товариства, яким керує депутатка цієї ж ради, та погодив проплати за майже удвічі вищими цінами, аніж реальна їхня вартість – за 11 генераторів постачальникам переплатили майже 2 млн грн. Цього ж дня суд обрав секретарю Оліївської сільської ради запобіжний захід – тримання під вартою з правом внесення застави в розмірі 908,4 тис. грн, а сам Борис Ткаченко у суді свою вину заперечував. Вранці 20 травня 2024 року за Ткаченка внесли понад 908 тис.грн застави, і його було звільнено з під варти. 27 травня суд задовольнив клопотання слідчого про відсторонення Бориса Ткаченка від посади секретаря Оліївської сільради.

Депутати Оліївської сільської ради на сесії 4 липня 2024 року проголосували за дострокове припинення повноважень секретаря сільради Бориса Ткаченка, він оприлюднив декларацію при звільненні із зарплатою за пів року 1,3 млн грн і подав до суду позов до Оліївської сільської ради про визнання протиправним та скасування рішення сесії щодо дострокового припинення повноважень секретаря ради.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: підозра розтрата зловживання генератор Оліївка сільрада депутат Бекманюк прокуратура поліція СБУ 
Матеріали по темі