Суспільство

У райцентрі Житомирської області під час заходу «Молодіжний борщ» збирали кошти на лікування пораненому військовому

17 August 2024, 17:21

Сьогодні у Звягелі пройшов благодійний захід «Молодіжний борщ», де команди поділилися традиціями та рецептами приготування українського борщу.

«Мета сьогоднішнього заходу поєднати досвідчених людей, які вміють варити борщ, з молоддю, які тільки починає свій шлях. Звичайно, наша молодь сьогодні і за кордоном, і в Україні. По-перше, ми хочемо навчити молодь готувати борщ. По-друге, щоб вони це розповсюджували по всьому світові. По-третє, щоб вони пишалися! Гамбургер це, звичайно чудово, але борщ – це є борщ. Як у прислів’ї - «Борщ та каша – мати наша». Україна – це жінка, це мати. І ми сьогодні не просто популяризуємо борщ, ми популяризуємо співпрацю, бо в нас і родини ВПО, і родини загиблих (ред. – військових), до нас приїхали ради ВПО області, ради ВПО міст, в нас є люди, які з театру приїхали варити борщ, волонтерські організації, військові. Борщ поєднує всіх. І ми щасливі, що сьогодні завдяки співпраці із Звягельською міською радою ми зробили це свято. Сьогодні ми відмічаємо річницю борщу – це 440 років з першого згадування в Києві рецепту борщу. А чому «борщ»? Бо був борщовик, така рослина, і її додавали, бо не було таких реберець смачних як сьогодні, чорносливу, грибів. Тому це була основа борщу. У 1584 році в Києві прописаний рецепт борщу. Тому ми сьогодні щасливі, що люди долучилися. Сьогодні всі команди, їх у нас 12, продають борщ за донат. Донати підуть на лікування військовому із Звягеля, який зараз перебуває в Житомирі», - розповіла одна з організаторів заходу, голова волонтерського штабу Житомира Галина Чибуровська.

Військовий Олександр Опанасюк служив в 79 окремій десантно-штурмовій бригаді та отримав важке поранення під час виконання бойового завдання на Донецькому напрямку. Через значну крововтрату та пошкодження ноги йому провели ампутацію. Окрім цього, для порятунку чоловіка необхідна була трансплантація нирок, донором стала його сестра, яка сьогодні також присутня на заході. На військового чекає довготривалий період реабілітації.

З поміж страв, була оригінальна подача борщу – у кавуні, що символізувало Херсонську область та унікальність людей, які вимушено залишили свої домівки.


«Ми сьогодні вирішили об’єднати всіх тих людей, які виїхали з окупованих територій. Зокрема й з Херсонщини. Ми захотіли зробити, поділитися своїми авторськими ідеями, які в нас смакують з нашим борщем, тобто на чорносливі, і ребра з вогню, а також їх подавати в кавуні. Херсонщина з нами, ВПО стали унікальними людьми за ці 10 років, і ми підкреслюємо цю унікальність тим, що ми подаємо борщ в кавуні. Такого ще ніхто не робив в Україні: ми шукали. Вчора цю ідею придумали й вирішили спробувати. Солодкий борщ трохи, чорнослив копчений дає й ребра, які на вогні присмажилися. До нього в нас є смаколики. Ми самі зробили масло чотирьох видів. Один з них з горіхом, базиліком й пармезаном. Є і грінки, й пампушки, й сала засолили, зробили купу смаколиків», - розповіла голова ради ВПО при Житомирській облдержадміністрації Гладка Ірина.

Як повідомляв Житомир.інфо, 16 серпня 2024 року організатори заходу ГО «Волонтерський штаб Житомира» та БФ «Опора громади» у Звягелі анонсували проведення благодійного комунікаційного заходу «Молодіжний борщ». продукції тощо. Зазначалось, що команди готуватимуть борщі за своїми оригінальними рецептами та презентуватимуть їх, розповідаючи зі сцени про особливості і традиції приготування та споживання борщу у своїх громадах та родинах, пригощатимуть глядачів борщем.

Житомир.інфо

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: борщ фестиваль Звягель 
Матеріали по темі