Суспільство

У громаді Житомирської області створили дві охоронні зони на землях, де ростуть три види рідкісних орхідей

19 August 2024, 11:39

На Житомирщині на комунальних землях Брониківської сільської ради створені дві охоронні зони. Сумарно 20 га земель тепер захищені від розорювання і штучного заліснення.Тут зростають 3 види рідкісних орхідей, занесених до Червоної книги: любка дволиста, зозульки м’ясочервоні і плодоріжка блощична.

Про це 19 серпня повідомляє Українська природоохоронна група.

«Ці ділянки є пасовищами з природним рослинним покривом, які використовуються місцевими жителями для випасання худоби. Майже унікальне нині явище! Адже переважна більшість земель, навколо сіл – це простір, зайнятий кукурудзою та соняшником. Натомість підтримання випасу та сінокосіння дозволяє зберігати лучно-степові екосистеми. Саме такий режим використання рекомендуємо продовжувати громаді, ми наголосили про під час спільного виїзду на ділянки», - йдеться в повідомленні.

Зауважимо, паспорт охоронної зони затвердив департамент екології та природних ресурсів Житомирської обласної військової адміністрації 7 серпня.


Скриншоти паспорта охоронної зони

Авторами звернення щодо створення охоронної зони стала громадська організація «Українська природоохоронна група».

Нагадаємо, влада Житомира збиралася надати дозвіл на розробку проєктів землеустрою щодо організації і встановлення меж територій природно-заповідного фонду. Відповідний проєкт рішення сесії 1 березня 2024 року оприлюднили на сайті міської ради.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: охоронна зона заказник Броники УПГ Червона книга  
Матеріали по темі