Місто

Електросамокати у Житомирі: влада отримала листи-зобов'язання і підготувала звернення до Кабміну

22 August 2024, 15:44

Житомирська міська рада отримала листи-зобов'язання від операторів прокату електросамокатів – про це журналістам Житомир.info 22 серпня розповів заступник мера Олександр Шевчук.

«На сьогоднішній день оператори продовжують працювати в місті. Ми отримали від кожного з них лист зобов'язання щодо виконання всіх пунктів, які були обговорені у нас в робочій групі. І в цих же робочих групах приймали депутати нашої Житомирської міської ради. Перше – це обмеження швидкості в деяких зонах, це паркування самокатів, це ідентифікація, це роз'яснення, інформаційна політика і інші питання, які вони взяли зобов'язання на себе виконувати під час своєї діяльності. Повторюю, в правилах дорожнього руху немає ще ніяких змін щодо самокатів як транспортного засобу, а прийнятий він як транспортний засіб. Тому виникає колізія, на жаль, патрульна поліція не може на сьогоднішній день притягнути їх до адміністративної відповідальності, якщо не виникає ніякого ДТП», – розповідає заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.

Раніше влада заявляла, що хоче, щоб можна було ідентифікувати людину, яка користується електросамокатом, але як виявилося – це зробити складно.

«Щодо персоналізації даних, на сьогоднішній день виникають трохи труднощі, тому що вони не інтегровані з однією системою, де є реєстри. Я думаю, що це неможливо буде зробити. Тому персоналізація проводиться особисто в мобільному телефоні. Людина, яка підписує і вводить дані: своє прізвище, ім'я, по батькові, рік народження і підписує договір, вона бере на себе 100% відповідальність,що він є цією людиною, яка їде наразі на самокаті», – коментує Олександр Шевчук.

Крім того, говорили про впорядкування місць для паркувань електросамокатів.

«Ми пропонували розглянути це вже наступного року. Це будуть місця, які будуть відмічені, це буде розмітка, або турнікети, які будуть для цих самокатів. І в подальшому визначимося з цими зонами. На сьогоднішній день виконавчий комітет точно не готовий взяти на себе зобов'язання про замовлення схем організацій дорожнього руху, оскільки це зміни в розмітці. І на наступний рік я буду пропонувати, щоб вже впроваджувати це. Ті, хто будуть займатися прокатом самокатів, щоб розробляли ОДР і погоджували ці схеми, наносили розмітку згідно погоджених місць, і вже в цій розмітці знаходились прокатні самокати», - ділиться заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.

Житомирська міська рада підготувала звернення до Кабінету міністрів.

«У нас проєкт рішення готовий зі зверненням до Кабінету міністрів. І думаю, на черговій сесії ми обов'язково звернемось. І це будемо не тільки ми, це буде робити одночасно десь більше 10 міст в Україні. Тому що є рішення суду щодо деяких міст, які намагалися все зробити, щоб у них не було прокату самокатів. Але, на жаль, рішення суду все негативні зі сторони виконавчих органів», - коментує заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.

22 серпня на сайті міської ради з'явилися офіційні листи-зобов'язання від операторів прокату самокатів.

Нагадаємо, на позачерговій сесії міської ради 20 серпня депутат з фракції «Сила і Честь» Іван Мартинчук знову згадав про самокати у Житомирі і зауважив, що питання їх використання й досі не врегульоване.

Як повідомляв Житомир.info, 7 червня 2024 року на початку позачергової сесії Житомирської міської ради депутати переймалися використанням електросамокатів у Житомирі. 12 червня у Житомирській міській раді відбулася зустріч з представниками прокатів електросамокатів: говорили про заборону їзди по Михайлівській, впорядкувати паркування та ідентифікацію користувачів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: електросамокат Шевчук самокат 
Матеріали по темі