Суспільство

Додому повернулися ще 115 українських захисників, які були в російському полоні з 2022 року

24 August 2024, 16:53

З російського полону повернули ще 115 українських захисників.

Про це 24 серпня повідомив президент України Володимир Зеленський.

«Ще 115 наших захисників повернулися сьогодні додому. Це воїни Національної гвардії, Збройних Сил, Військово-морських сил, Державної прикордонної служби. Ми пам’ятаємо про кожного й кожну. Шукаємо та докладаємо максимум зусиль, щоб повернути всіх. Дякую кожному підрозділу, який поповнює наш обмінний фонд. Це наближає звільнення наших військових, наших цивільних із російського полону. Дякую нашій команді та партнерам, ОАЕ за те, що наші люди повертаються додому», - йдеться в повідомленні.

Зауважимо, що Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими 24 серпня повідомив, що усі врятовані під час 55-го обміну полоненими – це військовослужбовці-строковики, зокрема і ті, які потрапили у ворожу неволю під час героїчної оборони рідної землі ще в перші місяці повномасштабного російського вторгнення у 2022 році.

«Сьогодні, у День нашої незалежності, завдяки наполегливій роботі Координаційного штабу з питань поводження з полоненими, за дорученням Президента України було повернуто з ворожого полону ще 115 українців.

Серед інших вдалося визволити дев'ятьох незаконно засуджених оборонців. Звільнено військових моряків та трьох прикордонників, а також 82 оборонці Маріуполя (з них пів сотні боронили «Азовсталь»). Усі врятовані цього разу – солдати, сержанти та матроси. Також додому повертаються шестеро нацгвардійців з гарнізону охорони Чорнобильської атомної станції, військовослужбовці, які боронили Київську, Донецьку області, Херсонщину та Луганщину», - повідомляють у штабі.

Українські воїни, яких сьогодні вдалося звільнити з неволі ворога, також брали участь у важких боях за Гостомель і запасний командний пункт Генштабу на Київщині, а на Херсонщині – за пропускний пункт «Чонгар» на адміністративному кордоні з тимчасово окупованим Кримом.

Чимало визволених українських військовослужбовців мають проблеми зі здоров'ям внаслідок поранень, а також через недотримання росією норм Міжнародного гуманітарного права у полоні. Всі вони пройдуть медичний огляд, необхідне лікування, отримають психологічну допомогу, реінтегруються в наше суспільство та дістануть належні виплати.

«Ми висловлюємо вдячність Об'єднаним Арабським Еміратам за посередництво і допомогу в організації обмінів. Координаційний штаб продовжує наполегливо працювати заради визволення усіх Оборонців України», - підсумували у штабі.

Зазначимо, що Уповноважений Верховної Ради України з прав людини у Офіс Омбудсмана України Дмитро Лубінець 24 серпня повідомив, що від початку повномасштабного вторгнення додому повернулося 3520 українців. Сьогодні відбувся 55-й обмін військовополоненими.

Нагадаємо, 17 липня ще 95 захисників повернули з російського полону. Це воїни Збройних Сил України, Національної гвардії та прикордонники.

Як повідомляв Житомир.info, 25 червня 2024 року Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими повідомив, що з російського полону повернулися ще 90 захисників.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: полон обмін полонений Зеленський війна захисник президент Лубінець  
Матеріали по темі