Економіка

Житомирський лікеро-горілчаний завод забрали у ДУС і передали на приватизацію

26 August 2024, 14:46

Уряд передав для приватизації низку об'єктів, якими управляли Міненерго, МОЗ та інші держустанови.

Про це 23 серпня 2024 повідомила пресслужба Міністерства економіки.

Йдеться про шість майнових комплексів, які Фонд державного майна підготує для приватизації.Також Фонду держмайна передали управління корпоративними правами держави щодо акціонерного товариства «Лисичанськвугілля». Розпорядження про це ухвалили на засіданні Кабінету Міністрів 23 серпня.

«Послідовно працюємо над тим, щоб зменшувати частку держави в економіці. Після приватизації активи трансформуються, туди вливають гроші й об’єкт отримує нове життя. Тому наша ключова ціль – залучити інвестиції і стимулювати розвиток економіки», - зазначив перший заступник міністра економіки Олексій Соболев.

Зокрема, Фонду держмайна передали майнові комплекси:

Херсонське державне підприємство біологічна фабрика (раніше у розпорядженні Держпродспоживслужби);

ДП «Херсонський обласний госпрозрахунковий ветеринарно-санітарний загін» (раніше у розпорядженні Держпродспоживслужби);

Другий воєнізований гірничорятувальний загін (раніше у розпорядженні Міненерго);

ДП «Укрмеддіяльність» (раніше у розпорядженні МОЗ);

ДП «Укрмедпроектбуд» (раніше у розпорядженні МОЗ);

ДП «Житомирський лікеро-горілчаний завод»(раніше у розпорядженні Державного управління справами).

Зауважимо, що указом від 29 вересня 2020 року президент Володимир Зеленський надав ДУС дозвіл передати Житомирський лікеро-горілчаний завод Фонду держмайна для подальшої приватизації.

Нагадаємо, за результатами січня-вересня 2021 року вісім підприємств Державного управління справами (ДУС) отримали збитки, найзбитковішим був Житомирський лікеро-горілчаний завод. В серпні 2023 року народний депутат від Житомирської області Богдан Кицак інформував, що діяльність Житомирського лікеро-горілчаного заводу фактично призупинена, але банкрутства не буде, буде приватизація. В травні 2024 року Держаудитслужба оприлюднила інформацію про те, що житомирський ЛГЗ продавав алкоголь собі у збиток за цінами, нижчими за собівартість.

Як повідомляв Житомир.info, у 2014 році колектив ДП «Житомирський лікеро-горілчаний завод» виступив проти приватизації підприємства, неодноразово проводив акції протесту, не пускав на територію нових директорів, яких призначали в ДУС, і в травні 2014 «тримав оборону». У червні 2014 міськрада прийняла лікеро-горілчаний завод у власність територіальної громади. Через місяць новий керівник Державного управління справами Сергій Березенко скасував розпочатий Сергієм Пашинським процес приватизації Житомирського ЛГЗ.

25 листопада 2019 року колектив Житомирського лікеро-горілчаного заводу направив звернення президенту, прем’єр-міністру України та керівнику Державного управління справами з проханням негайно втрутитись в ситуацію, яка склалася на заводі. Депутати Житомирської міської ради 27 листопада висловили готовність прийняти у комунальну власність Житомирський лікеро-горілчаний завод. Після цього мер Сергій Сухомлин та депутати міськради зустрілися із колективом ЖЛГЗ. На сесії обласної ради 18 грудня депутати порушили питання про роботу лікеро-горілчаного заводу й начальник юридичного відділу підприємства повідомив про навмисне доведення ЖЛГЗ до банкрутства, бо підприємство підпадає під приватизацію, й через борги завод може з 1 січня 2020 року припинити свою роботу. 23 грудня 2019 року голова облради створив робочу групу, яка мала вивчити питання доведення до банкрутства державного підприємства «Житомирський лікеро-горілчаний завод». На початок лютого 2020 року працівникам ДП «Житомирський лікеро-горілчаний завод» виплатили заборговану зарплату за жовтень та листопад і частково за грудень 2019 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЖЛГЗ приватизація КМУ лікеро-горілчаний завод ДУС Мінекономіки ФДМУ 
Матеріали по темі