Влада

У спецшколі в Житомирській області перевірка виявила недоліки, які впливають на додержання прав дітей

28 August 2024, 16:35

Працівники регіонального Представництва Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Житомирській області спільно з експертом проєкту «Зміцнення інституційної спроможності системи захисту прав дитини шляхом проведення моніторингу ситуації з дітьми» здійснили моніторинговий візит до Коростишівської спеціальної школи Житомирської обласної ради.

Про це 28 серпня повідомляє пресслужба Омбудсмена.

«У закладі навчаються діти з особливими освітніми потребами, зумовленими порушеннями інтелектуального розвитку, які потребують отримання психолого-педагогічних, корекційно-розвиткових послуг та реабілітації. На день візиту освітній процес призупинено, оскільки у вихованців закладу тривають літні канікули. Попри те моніторингова група під час візиту до спецшколи виявила недоліки, що впливають на додержання прав дітей», - йдеться у повідомленні.

Виявлені недоліки:

у спальнях пансіону площа на одну дитину значно менша від норми, що порушує норми законодавства та створює загрозу для фізичного і психологічного здоров'я дітей. Освітлення у деяких класах недостатнє, що може також призвести до зниження концентрації у дітей;

територія закладу є небезпечною для перебування маломобільних груп населення: відсутність догляду території та наявність ділянок без огорожі створює ризики нещасних випадків для дітей та дорослих, відсутність безбар’єрного доступу ускладнює пересування осіб з інвалідністю;

зона відпочинку дітей має небезпечний спуск, що може бути причиною травмування на території закладу;

виявлено грубі порушення у зберіганні лікарських засобів: деякі з ліків вже давно протерміновані, а інші взагалі не передбачені затвердженим МОЗ переліком, такі порушення можуть призвести до непередбачуваних наслідків для здоров’я дітей;

зберігання продуктів харчування також не відповідає нормам: виявлено продукти з відсутнім маркуванням і з простроченим терміном придатності, що може призвести до харчових отруєнь і серйозних проблем зі здоров'ям дітей;

у закладі відсутні кабінети практичного психолога та соціального педагога.

«Наразі школа готується до нового навчального року: класні кімнати забезпечені необхідною кількістю меблів, шафами для навчально-методичної літератури, дидактичним роздатковим матеріалом. Функціонують кабінети для занять з лікувальної гімнастики та ритміки. Наявна велика територія для занять спортом, яка укомплектована тренажерами, футбольним полем та спортивним майданчиком для занять з фізичного виховання. Водночас не передбачено належний доступ до даної території. Спеціальна школа забезпечена генераторами та має два частково облаштованих укриття», - зазначається у повідомленні.

За результатами моніторингового візиту буде підготовлено звіт з рекомендаціями щодо усунення виявлених порушень.

Моніторинговий візит здійснено в межах проєкту Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні «Зміцнення інституційної спроможності системи захисту прав дитини шляхом проведення моніторингу ситуації з дітьми», що впроваджується Благодійною організацією West Support in Ukraine.

Звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у разі порушення Ваших прав чи прав Вашої дитини можна за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008; на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua; на гарячу лінію: 0800501720; за тел. 044-299-74-08.

Нагадаємо, у Житомирі Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець 15 серпня представив нового регіонального представника Омбудсмена у Житомирській області Юрія Погодицького.

Як повідомляв Житомир.info, на сайті Омбудсмена 30 липня 2024 року оприлюднили результати перевірки Брусилівського районного суду Житомирської області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: інтернат Омбудсмен моніторинг спецшкола Коростишів 
Матеріали по темі