Влада

На зустрічі з румунською делегацією в ОВА говорили про відбудову зруйнованих об’єктів інфраструктури та відкриття консульства Румунії у Житомирі

28 August 2024, 17:50

Начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко разом зі своїм заступником Віктором Градівським 28 серпня провели зустріч з румунською делегацією на чолі з Надзвичайним та Повноважним Послом Румунії в Україні Александром Віктором Мікулою.

Про це повідомляє пресслужба ОВА.

«Під час зустрічі сторони обговорили низку питань, що стосуються співпраці Житомирської області з Румунією. Віталій Бунечко підкреслив, що зовнішньоекономічна політика області спрямована на поглиблення та розширення взаємовигідних торговельно-економічних зв’язків з усіма країнами світу, зокрема з Румунією», - йдеться у повідомленні.

Очільник області також висловив вдячність румунським партнерам за надану гуманітарну допомогу.

«Ми цінуємо нашу співпрацю з Румунією та готові до подальшого розвитку взаємовигідних відносин, особливо у сфері відбудови інфраструктури та залучення інвестицій. Житомирщина завжди була та залишається відкритою до співпраці з міжнародними партнерами. Наші громади мають 46 міжрегіональних угод про партнерство та співпрацю з муніципалітетами європейських міст, зокрема з Італії, Чехії, Польщі, Німеччини, Литви та Португалії», - зазначив Віталій Бунечко.

За підсумками першого півріччя 2024 року товарообіг Житомирської області з Румунією склав 25,4 млн доларів США. Експорт становив 20,9 млн доларів США, що на 9,9% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Імпортні операції склали 4,5 млн доларів США, що на 19,2% менше у порівнянні з першим півріччям 2023 року.

Під час зустрічі учасники розглянули перспективні напрями співпраці з румунськими партнерами. Посол Румунії Александр Віктор Мікула наголосив на можливості створення трьох консульств в Україні, одне з яких, можливо, буде відкрито в Житомирі.

«Ми маємо значний досвід та напрацювання у сфері розвитку економіки та бізнесу, і готові поділитися ними з Житомирщиною», - підкреслив Александр Віктор Мікула.

Однією з ключових тем обговорення стало залучення румунських партнерів до відбудови зруйнованих внаслідок російської агресії об’єктів інфраструктури, включаючи критичну інфраструктуру, житлові будинки, школи, дитячі садки та соціальні заклади. Також було розглянуто питання впровадження спільних ініціатив щодо розвитку індустріальних парків та реалізації проєктів у сферах економіки, житлово-комунального господарства, енергоефективності та залучення інвестицій у промисловість області.

Віктор Градівський ознайомив румунську делегацію з основними напрямами реалізації проєктів у сфері економіки на Житомирщині. Він підкреслив важливість роботи з громадами області, яких налічується 66.

Зустріч завершилася обговоренням перспектив спільних проєктів та визначенням подальших кроків у розвитку співпраці між Житомирською областю та Румунією.

Як повідомляв Житомир.info, перша заступниця начальника Житомирської ОВА в жовтні 2023 року була у відрядженні в румунській столиці Бухарест, де брала участь у форумі «Rebuilding Ukraine Forum 2023» для ознайомлення з найкращими практиками та інноваційними рішеннями у сферах відбудови, оборони та відновлення.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ОВА посол Румунія  
Матеріали по темі