Влада

Представники Омбудсмена у Житомирі перевірили на доступність діагностичний центр та амбулаторії

30 August 2024, 15:06

У межах здійснення парламентського контролю за додержанням принципу недискримінації в різних сферах суспільних відносин, з метою моніторингу стану забезпечення доступного середовища для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення регіональним представництвом Уповноваженого Верховної ради з прав людини в Житомирській області здійснено моніторинговий візит з метою перевірки архітектурної доступності комунального некомерційного підприємства «Обласний медичний консультативно-діагностичний центр» Житомирської обласної ради.

Про це 30 серпня 2024 року повідомляє сайт Омбудсмена.

За результатами візиту було з’ясували, що архітектурна доступність будівель і приміщень об’єкта моніторингу частково відповідає вимогам ДБН В.2.2-40:2018 «Будинки і споруди. Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення».

Разом із тим, слід зауважити на певних невідповідностях будівельним нормам доступності:

прилегла територія: відсутні відокремлені місця для паркування, зокрема для паркування особистих транспортних засобів осіб з інвалідністю та транспортних засобів, які перевозять осіб з інвалідністю;

вхід до будівлі: перша та остання сходинки не мають контрастного маркування по всій ширині; поверхня пандусу не шорстка, не маркована кольором або фактурою, контрастною відносно суміжних поверхонь;

всередині будівлі: на сходи не нанесено контрастне маркування, яке видно людям, які піднімаються, спускаються по сходах; відсутні рельєфні позначення поверхів у тактильному вигляді та відсутній шрифт Брайля; відсутнє оснащення ліфта сигналами звукового супроводу та дублюванням позначень поверхів тактильними елементами, не оснащена оперативним текстовим інформаційним зв’язком з диспетчером.

Також 30 серпня оприлюднили інформацію про результати перевірки архітектурної доступності КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Житомирської міської ради. До структури Центру входить 20 амбулаторій загальної практики сімейної медицини, перевірили дві з них.

Під час візиту моніторинговою групою було встановлено, що архітектурна доступність будівель та приміщень об’єкта моніторингу більшою мірою відповідає вимогам ДБН В.2.2 – 40:2018 «Будинки і споруди. Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення».

Разом із тим, слід зауважити на певних невідповідностях будівельним нормам доступності АЗПСМ №9, №10 (де проводився моніторинг):

прилегла територія: відсутні відокремлені місця для паркування, зокрема для особистих транспортних засобів осіб з інвалідністю та тих, які перевозять осіб з інвалідністю;

всередині будівлі: робочі місця для прийому осіб з інвалідністю не оснащені спеціальними персональними приладами підсилення звуку.

За результатами моніторингів підготовлені звіти із рекомендаціями щодо усунення виявлених недоліків, які буде направлено до медичних установ.

Нагадаємо, в серпні цього року під час моніторингового візиту до Коростишівської спеціальної школи Житомирської обласної ради представники Омбудсмена виявили недоліки, які впливають на додержання прав дітей.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирі Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець 15 серпня 2024 року представив нового регіонального представника Омбудсмена у Житомирській області Юрія Погодицького.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: діагностичний центр амбулаторія ЦПМСД Омбудсмен моніторинг доступність людина з інвалідністю 
Матеріали по темі