Влада

Керівника Житомирського обласного центру контролю і профілактики хвороб визнали винним у корупційному правопорушенні

3 September 2024, 10:16

Виконуючого обов`язки генерального директора ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров`я України» Івана Киричука суд визнав винним у порушенні антикорупційного законодавства – конфлікті інтересів під час призначення собі премій.

2 вересня оприлюднена відповідна постанова Корольовського районного суду міста Житомира від 23 серпня 2024 року.

До суду надійшли матеріали з управління стратегічних розслідувань в Житомирській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України про притягнення до адміністративної відповідальності в.о. генерального директора Державної установи «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» за ч.2 ст.172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів).

«Відповідності до п.п.1,2,3 ст.28 Закону особи, зазначені у пунктах 1, 2 частини першої статті 3 закону зобов`язані вживати заходів щодо недопущення виникнення реального, потенційного конфлікту інтересів; повідомляти не пізніше наступного робочого дня з моменту, коли особа дізналася чи повинна була дізнатися про наявність у неї реального чи потенційного конфлікту інтересів безпосереднього керівника, а у випадку перебування особи на посаді, яка не передбачає наявності у неї безпосереднього керівника, або в колегіальному органі - Національне агентство чи інший визначений законом орган або колегіальний орган, під час виконання повноважень у якому виник конфлікт інтересів, відповідно; не вчиняти дій та не приймати рішень в умовах реального конфлікту інтересів. Проведеною УСР в Житомирській області перевіркою встановлено, що ОСОБА_1, будучи в.о. генерального директора ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» підписував накази про преміювання працівників, серед яких преміював себе», - зазначається у постанові суд.

Премії Іван Киричук, який був призначений на посаду в.о. генерального директора ОЦКПХ з 11 листопада 2022 року, отримував на початку 2023 року, сумарно за чотири місяці – 155 тис. грн:

27.01.2023 відповідно до наказу «Про преміювання працівників за результатами роботи за січень 2023 року» за № 20-ос, ОСОБА_1 було нараховано та виплачено премію в розмірі 35 000,00 грн;

23.02.2023 відповідно до наказу «Про преміювання працівників за результатами роботи за лютий 2023 року» за № 57-ос, ОСОБА_1 було нараховано та виплачено премію в розмірі 40 000,00 грн;

27.03.2023 відповідно до наказу «Про преміювання працівників за результатами роботи за березень 2023 року» за № 87-ос, ОСОБА_1 було нараховано та виплачено премію в розмірі 40 000,00 грн;

26.04.2023 відповідно до наказу «Про преміювання працівників за результатами роботи за квітень 2023 року» за № 123-ос, ОСОБА_1 було нараховано та виплачено премію в розмірі 40 000,00 грн.

Керівник обласного центру контролю і профілактики хвороб свою вину у вчиненні правопорушень не визнав і від дачі пояснень відмовився.

Скриншот з постанови суду

Свідки (працівники ОЦКПХ) пояснювали, що кожен рік з МОЗ приходив лист, якій дозволяв преміювати працівників і про преміювання повідомляли МОЗ, але суду не надали докази, що міністерство дозволяло преміювання в.о. генерального директора.

«В ході судового розгляду знайшли своє підтвердження твердження ОСОБА_1 про те, що за кожним фактом преміювання ним на адресу МОЗ України направлялись відповідні листи щодо виникнення можливого конфлікту інтересів з розкриттям змісту приватного інтересу реалізація службових повноважень відносно себе. Частиною третьою ст. 28 Закону України «Про запобігання корупції» визначено, що безпосередній керівник особи або керівник органу, до повноважень якого належить звільнення/ініціювання звільнення з посади протягом двох робочих днів після отримання повідомлення про наявність у підлеглої йому особи реального чи потенційного конфлікту інтересів приймає рішення щодо врегулювання конфлікту інтересів, про що повідомляє відповідну особу. Проте, в матеріалах справи відсутні і стороною захисту суду не надані відомості щодо прийняття керівником органу, до повноважень якого належить звільнення/ініціювання звільнення з посади ОСОБА_1, рішення щодо врегулювання конфлікту інтересів під час прийняття останнім наказів про нарахування собі преміальних виплат», - йдеться у постанові.

Суд визнав Івана Киричука винним у порушенні антикорупційного законодавства та покарав його штрафом в розмірі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 3400 грн.

Скриншот з постанови суду

Постанова не набрала законної сили і може бути оскаржена до Житомирського апеляційного суду через Корольовський районний суд м. Житомира протягом десяти днів з дня її винесення.

Нагадаємо, попереднього в.о. генерального директора ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Романа Зелінського Корольовський районний суд м.Житомира визнав винним у вчиненні корупційного правопорушення щодо нарахування собі премій за тією ж статтею КУпАП і постановою від 15 листопада 2023 року покарав його штрафом в розмірі 3400 гривень. На це рішення подали апеляцію, але Житомирський апеляційний суд постановою від 18 квітня 2024 року залишив апеляційну скаргу без задоволення. Роман Зелінський зараз працює в ОЦКХП на посаді заступника генерального директора.

Скриншот з сайту ОЦКХП

Як повідомляв Житомир.info, 15 червня 2022 року під час робочого візиту в Житомир заступник міністра охорони здоров'я – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін представив колективу Житомирського обласного лабораторного центру нового керівника – Романа Зелінського. Згодом ОЛЦ був перейменований в Центр контролю та профілактики хвороб, Зелінський став в.о. гендиректора установи. Нового керівника ОЛЦ Романа Зелінського 5 вересня 2022 року затримали на хабарі: 1 тис. доларів він вимагав за сприяння призначенню кандидата на посаду в державній установі. 6 вересня Зелінському оголосили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3. ст. 368 КК України (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

В судових матеріалах є інформація, що 1 тис. доларів хабаря Роман Зелінський вимагав за працевлаштування оператора комп’ютерного набору, а гроші треба було передати через колишнього керівника обласного шкірвендиспансеру Анатолія Фомюка. В грудні розслідування справи завершили і з 9 грудня 2022 року Богунський районний суд м.Житомира розглядає справу, чергове засідання призначене на 9 вересня 2024 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: конфлікт інтересів суд штраф ОЛЦ Киричук корупція премія ОЦКПХ 
Матеріали по темі