Суспільство

На кількох річках Житомирської області рівні води близькі до найнижчих значень

3 September 2024, 12:32

Протягом минулої доби на річках країни тривав режим літньої межені: рівні води коливались в межах 1-13 см з переважанням спаду та утриманням їх без змін на багатьох ділянках річок.

Про це 3 вересня 2024 року повідомляє Український гідрометеорологічний центр.

«На значній кількості річок рівні води близькі до найнижчих меженних за багаторіччя: на Південному Бузі (пости Тростянчик у Вінницькій та Первомайськ у Миколаївській обл.), річках суббасейну Прип'яті (рр.Горинь (Рівненська обл.), Смілка (Житомирська обл.), суббасейну Середнього та Нижнього Дніпра (рр. Гнилоп'ять, Тетерів (Житомирська обл.), Трубіж (Київська обл.), Вовча (Дніпропетровська обл.), басейну Дністра: рр. Стрий, Орава, Головчанка (Львівська обл.), рр. Бистриця-Солотвинська, Свіча, Сукіль, Лімниця (Івано-Франківська обл.), на Тисі (пости Ділове, Хуст) та її притоках рр. Уж, Лютянка, Тур'я, Боржава, Тересва, Теребля, Косівська (Закарпатська обл.), річках суббасейну Прута (р. Прут (Івано-Франківська обл.), р. Черемош (Чернівецька обл.); утримуються нижчими за них на притоці Прип'яті р. Турія (Волинська обл.), притоках Середнього Дніпра рр. Недра (Київська обл.), Тясмин (Черкаська обл.), у верхів'ї Ворскли (Сумська обл.), Сіверському Дінці (пост Протопопівка Харківська обл.), р. Ріка (притока Тиси, Закарпатська обл.) та р. Сірет (Чернівецька обл.)», - йдеться у повідомленні.

На рівнинних річках країни спостерігається заростання русел водною рослинністю різної інтенсивності. На притоках Прип'яті (рр. Турія, Вижівка, Смілка), притоках Середнього та Нижнього Дніпра (рр. Гуйва, Недра, Росава, Вільшанка, Мокра Сура, притока Сули р. Сліпорід, у верхів'ї Самари та на річках її басейну рр. Мала Терса, Солона, Кільчень) утримуються ділянки стоячої води.

На р. Стугна (суббасейн Середнього Дніпра, Київська обл.) та у верхів'ї р. Оріль (суббасейн Нижнього Дніпра, Харківська обл.) спостерігається пересихання русел річок.

Як повідомляв Житомир.info, в липні 2024 року Укргідрометцентр виконував оперативну оцінку водності основних річок України: в річках Житомирської області Тетерів, Уборть та Случ – значно менше норми.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: річка гідрометцентр рівень води Тетерів Гнилоп'ять Смілка Гуйва 
Матеріали по темі