Суспільство

У зв’язку із забрудненням річки Сейм жителів Житомирської області закликаю не купувати рибу невідомого походження

3 September 2024, 13:43

Міське управління ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області повідомляє про забруднення річки Сейм у Сумській та Чернігівській областях, та про можливе забруднення Десни (Чернігівщина, Київщина), що призвело до загибелі риби та інших живих біоресурсів у водоймах.

Про це 3 вересня 2024 року повідомляє Житомирська міська рада.

«Фахівці рекомендують утриматися від придбання та вживання у їжу свіжої риби невідомого походження. Особливо звертають увагу на те, аби не купували сиру, копчену, сушену, морожену рибу в місцях несанкціонованого продажу», - йдеться у повідомленні.

Про небезпеку 3 вересня попереджає і Житомирське районне управління Держпродспоживслужби.

Наголошується на важливості купівлі риби та рибопродуктів у законних місцях торгівлі:

магазинах та супермаркетах, у яких за безпечність харчових продуктів відповідає адміністрація закладу;

ринках чи торгівельних майданчиках, де є державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи, яка здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується.

«Купуючи продукцію без відповідних документів у місцях реалізації, покупець наражає себе на небезпеку, зокрема, отруєння, інфекційні та паразитарні захворювання та смертельну хворобу – ботулізм», - наголошують фахівці.

Зауважимо, що 28 серпня міністр екології та природних ресурсів Руслан Стрілець в ефірі національного телемарафону розповів про наслідки забруднення річки Сейм на Сумщині.

«Міністр наголосив, що загрози питному водопостачанню населення немає. Адже питні водозабори для населення з річок Сейм та Десна в Чернігівській та Сумській областях не здійснюються. Усі служби на місцях роблять усе, аби населення не постраждало. На сьогодні місцевою владою у Чернігівській, Сумській та Київській областях заборонено купання, вилов риби, використання річкової води для господарських потреб на річці Сейм та Десна. Для контролю та локалізації ситуації на сьогодні посилено моніторинг якості води, надані відповідні доручення», - зазначалося у повідомленні.

Цього ж дня Держпродспоживслужба інформувала про те, що фахівці головного управління в Чернігівській області спільно з підрозділами ГУНП проводять рейди, спрямовані на недопущення до реалізації продукції, яка може викликати у населення захворювання на ботулізм – дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне захворювання.

30 серпня перший заступник міністра екології та природних ресурсів Олександр Краснолуцький повідомив, що забруднення річки Сейм сталося на території росії внаслідок потрапляння у воду органічних речовин. Однак чи це зробили навмисно, чи там сталася аварія, поки що невідомо.

«За його словами, дізнатися конкретну причину не можна, адже Україна та росія не обмінюються інформацією. Однак Краснолуцький припустив, що органічні речовини, які забруднили воду, могли потрапити туди зі спиртзаводу або іншого підприємства на території росії. Сейм наразі забруднений повністю, водночас пляма забруднення почала проникати до Десни, кажуть у Міндовкілля. Там зараз проводять аерацію – тобто збовтують воду, щоб наситити її киснем, який поглинули органічні речовини-забрудники. Так хочуть уникнути подальшої загибелі біоресурсів річки», - зазначало «Громадське».

1 вересня т.в.о. голови Держекоінспекції Ігор Зубович провів оперативні виїзні наради з керівництвом Столичної, Чернігівської та Сумської державних екологічних інспекцій, а також із фахівцями Київського рибоохоронного патруля. Метою нарад було обговорення поточної ситуації, координація дій та розробка подальших планів щодо моніторингу та локалізації забруднення річок Сейм та Десна, за даними моніторингу, стан води в межах Київської області задовільний, забруднення не виявлено.

2 вересня заступник начальника Чернігівської ОВА Дмитро Синенко нагадав про заборону купання, риболовлі та використання води із Сейму та Десни для поїння худоби й господарських потреб.

Як повідомляв Житомир.info, ветеринари та спеціалісти Держпродспоживслужби у Житомирській області кілька років тому давали поради як вберегтись від ботулізму та які документи мають пред’явити продавці риби.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Держпродспоживслужба риба ботулізм Сейм річка забруднення Мінекології  
Матеріали по темі