Події

Пенсіонерка з Житомирської області, яка закликала молитися за путіна, заплатить майже 16 тис. грн за експертизи

3 September 2024, 17:34

Суд покарав уродженку с.Багаряк Каслинського району Челябінської області, яка проживає в Черняхові Житомирської області. На власній сторінці у соцмережі, котра заборонена в Україні, жінка виправдовувала дії російських військових й закликала молитися за путіна. Для того, щоб користуватися російською соцмережею, пенсіонерка використовувала технологією «VPN», про заборону сайту вона також знала.

Про це йдеться у вироці Черняхівського районного суду Житомирської області від 27 серпня, який оприлюднений у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

«Надалі, 31.03.2022 ОСОБА_4, через соціальну мережу «Одноклассники» ознайомилася з публікацією, розміщеною 31.03.2022 на вебсторінці (з профілю сторінки «ОСОБА_11» ( ІНФОРМАЦІЯ_8 -адреса -ІНФОРМАЦІЯ_9 ) цієї ж соціальної мережі з назвою «video_3371128460649.mp4» за URL - адресою в мережі Інтернет: «ІНФОРМАЦІЯ_10», у вигляді відеоролика з текстом який розпочинається словами: «Сообщение От украинской женщини!!!!! Сделайте пожалуйста, репост пусть все знают!!!...» та завершується словами: «...Рассказивайте ето всем и молитесь на свого президента, молитесь», після чого у неї, в умовах воєнного стану, з ідеологічних мотивів підтримки інформаційних впливів держави-агресора на шкоду інформаційній безпеці України, повторно виник злочинний умисел, направлений на поширення серед невизначеного кола осіб — користувачів соціальної мережі «Одноклассники», матеріалів, у яких міститься виправдовування збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році», - йдеться у вироці суду.

Скриншот вироку суду

«Таким чином, ОСОБА_4 своїми умисними діями, усвідомлюючи протиправність своїх дій, поширила матеріали, у яких міститься глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію російської федерації проти України, розпочату у 2014 році, представників збройних формувань російської федерації, вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 436-2 КК України. Окрім того, ОСОБА_4 діючи умисно, усвідомлюючи протиправність своїх дій, повторно поширила матеріали, у яких міститься виправдовування збройної агресії російської федерації проти України, розпочатої у 2014 році, глорифікації осіб, які здійснювали збройну агресію російської федерації проти України, розпочату у 2014 році, тобто вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 436-2 КК України», - зазначається в документі.

Жителька Черняхова свою вину визнала та щиро розкаялася.

«Разом з обвинувальним актом до суду надійшла угода про визнання винуватості, укладена 27.06.2024 в місті Житомирі між прокурором Житомирської окружної прокуратури ОСОБА_3 та обвинуваченою ОСОБА_4за участю захисника ОСОБА_5 в порядку, передбаченому ст. 468, 469, 470 та 472 КПК України. В судовому засіданні обвинувачена в інкримінованих їй діяннях свою вину визнала повністю, щиро розкаявся та підтримала угоду, укладену між нею прокурором про визнання винуватості. Захисник в судовому засіданні угоду, укладену між прокурором та його підзахисним підтримав, просить її затвердити. Також заявив клопотання про розстрочення витрат, пов`язаних з проведенням судових експертиз, у зв`язку з перебуванням обвинуваченої у скрутному матеріальному становищі. Надав відповідну довідку про доходи ОСОБА_4. Прокурор в судовому засіданні зазначив, що укладена угода про визнання винуватості відповідає нормам КПК та може бути затверджена судом. Висловив думку про можливість розстрочки сплати процесуальних витрат», - зазначено в судових матеріалах.

Черняхівський районний суд Житомирської області визнав жінку винною у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 436-2 ч. 1, ч. 3 ст. 436-2 КК України і призначив їй покарання за цими законами:

- за ч. 2 ст. 436-2 КК України строком на 1 рік позбавлення волі, без конфіскації майна;

- за ч. 3 ст .436-2 КК України строком на 5 років позбавлення волі, без конфіскації майна.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України при сукупності кримінальних правопорушень визначити остаточне покарання шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим у вигляді 5 (п`яти) років позбавлення волі, без конфіскації майна.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_4 від відбування покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, якщо вона не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на неї судом обов`язки протягом іспитового строку тривалістю 1 (один) рік 6 (шість) місяців.

Стягнути з обвинуваченої ОСОБА 4 на користь держави процесуальні витрати, пов`язані з проведенням судових експертиз в сумі 15884 (п`ятнадцять тисяч вісімсот вісімдесят чотири) гривні 52 копійки.

Розтермінувати сплату вказаних процесуальних витрат строком на 1 (один) рік зі сплатою щомісячно по 1323 (одна тисяча триста двадцять три) гривні 71 копійки.

Вирок може бути оскаржений до Житомирського апеляційного суду через Черняхівський районний суд Житомирської області з підстав, передбачених ч. 4 ст. 394 КПК України протягом 30 днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Нагадаємо, у липні СБУ викрила на Житомирщині ще трьох ворожих агітаторів: заперечували збройну агресію рф проти України та закликали молитися за путіна. З-поміж них проросійською пропагандисткою виявилася й уродженка челябінської області (рф), яка вже тривалий час проживає у Черняхові. Після повномасштабного вторгнення жінка через соцмережу «Однокласники» активно поширювала кремлівські наративи про т.зв. «неонацистів» в Україні і «звільнення від них» наших міст та закликала жінок молитися за путіна. У її публікаціях героїзувалися загарбники, які, нібито, не здійснюють обстрілів України, а навпаки – приносять хліб і воду українцям. Наші ж співгромадяни натомість звинувачувалися у мародерстві. Судово-лінгвістичні та семантико-текстуальні експертизи засвідчили, що публічно поширювані фігурантами меседжі містять виправдовування і заперечення російської збройної агресії проти України, героїзацію армії ворога.

Як повідомляв Житомир.info, у липні 2024 року в Україні стартував проєкт для обміну колаборантів на полонених українців «Хочу к своим», там вже є один житель Житомирської області.

У травні СБУ закликала українців повідомляти про зрадників і колаборантів. Для цього можна скористатися чат-ботом СБУ «Stop russian war» t.me/stop_russian_war_bot або ж повідомити співробітників Управління СБУ в Житомирській області за цими контактами +380 412 472 152, +380 96 563 02 07, email: usbu_zhr@ssu.gov.ua

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд глорифікація рф війна виправдання агресія рф уродженка рф Черняхів пенсіонерка вирок суду  
Матеріали по темі