Здоров'я

Чи треба говорити з учнями про сексуальне здоров’я та скільки неповнолітніх народили цьогоріч у Житомирі

4 September 2024, 17:56

4 вересня відзначається Всесвітній день сексуального здоров’я. Ми вирішили запитати житомирян, чи потрібно розповідати про сексуальне виховання в школах та з якого класу це слід починати.

«Потрібно, стовідсотково потрібно. Вони зараз дивляться кіно різне, там зовсім інше розповідається, порівняно з тим, як воно насправді повинно бути. Тому таких багато нещасних випадків. Чим раніше, тим краще», – каже Тетяна.

«Так, потрібно, стовідсотково. Не скажу з якого віку, але потрібно, тому що всі ми знаємо нашу чудову програму «Вагітна у 16». А все тому, що батьки не говорять зі своїми дітьми. І потім діти не знають звідки беруться ці діти. Якщо так міркувати, як в мене було в школі, то хлопці вже з років 10-11 починали цікавитися жіночим тілом. Я думаю з 10 років, можливо навіть з 9 років, пояснювати в чому різниця між хлопцем та дівчиною, чому не можна там чіпати деякі місця їхні, що це інтимно», – пояснює Дар’я.

«Я думаю, що ні. Вони й так все знають вже, думаю, більше, ніж ми», – говорить Віктор.

Ще більше відповідей містян дивіться в сюжеті.

Завідувачка відділення патології вагітних КП «Лікарня №1» каже, що у 2024 році неповнолітніх породіль вже на дві більше, ніж торік.

«В першій міській лікарні в пологовому відділенні з 1 січня 2024 року народили 5 породіль віком до 18 років. Народили вагінальним, самостійним шляхом і виписані з пологового стаціонару з доношеними дітками. Наймолодшій дівчинці було 14 років», – говорить завідувачка відділення патології вагітності КП «Лікарня №1» ЖМР Ольга Бовсунівська.

Лікарка зазначає, що ранні вагітності негативно впливають на стан здоров’я.

«Вагітності у підлітковому віці несуть дуже багато несподіванок. Ці дівчата не готові до вагітності, вони можуть ускладнювати загрози передчасних пологів. І ці жінки, які ще є підлітками, народжують собі дітей, які абсолютно не готові до навколишнього середовища. Враховуючи такий вік, коли йде становлення статевої функції підлітків, дані вагітності можуть перериватися, що негативно впливає як на здоров'я жінки, так і на психоемоційний стан», – розповідає завідувачка відділення патології вагітності КП «Лікарня №1» ЖМР Ольга Бовсунівська.

Лікарі радять всім, попри вік, регулярно дбати про своє сексуальне здоров’я.

Нагадаємо, 9 січня 2024 року центральне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м.Київ) повідомило, що за 2023 рік у Житомирській області зареєстрували понад 6900 новонароджених малюків.

Як повідомляв Житомир.info, у 2020 році середній вік жінки при народженні дитини становив 28 років. Найстаршими породіллями стали 47-річні жінки, а найбільш юним не було й 15 років.

А у 2019 році найстаршими породіллями у Житомирській області стали 49-річні жінки, а наймолодшим було по 14.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: сексуальна освіта опитування Бовсунівська неповнолітня вагітність  
Матеріали по темі