Влада

Верховна рада ухвалила закон про заборону використання пальмової олії у продуктах харчування

5 September 2024, 10:19

Верховна рада 4 вересня 2024 року у другому читанні ухвалила законопроєкт, який забороняє використання пальмової олії у харчових продуктах, зокрема й у дитячому харчуванні.

Про це повідомляє пресслужба парламенту.

«Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, у тому числі тих, що споживаються дітьми (реєстр. №5148). Прийнятий акт врегульовує питання, що стосується безпечності та якості харчових продуктів та імплементує Регламент ЄС №1925/2006 щодо трансжирних кислот, крім трансжирних кислот, що містяться в жирі тваринного походження», - йдеться у повідомленні.

Законом пропонується, зокрема:

встановити граничний вміст трансжирних кислот у харчових продуктах (не більше, ніж 2 грами на 100 грамів загальної кількості всіх жирів, що містяться в харчовому продукті);

заборонити використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах;

заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів у дитячому харчуванні;

заборонити використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво тощо);

зобов’язати операторів ринку при постачанні харчових продуктів іншим виробникам надавати інформацію про кількість трансжирних кислот у таких продуктах;

чітке та зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію.

«Законодавче врегулювання цього питання – найефективніший інструмент захисту здоров’я населення. Закон враховує найкращу світову практику щодо обмеження вмісту трансжирів», - зазначається у повідомленні.

Член Комітету з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук, який є ініціатором законопроєкту, вважає, що прийняття закону дає потужний поштовх до розвитку вітчизняної молочної галузі.

«Нарешті в нашій державі будуть заборонені до використання у харчовій промисловості трансжири. Чекаємо на підпис Президента України під цим документом, щоб якнайшвидше було використання при виробництві продуктів харчування корисних молочних та рослинних жирів від українських фермерів», - зазначив політик.

Він нагадав, що приблизно з 2015 року в Україну щорічно імпортували понад 200 тис. тонн пальмової олії.

«Від того часу й до 2024 року в нашій державі зросла кількість онкологічних і серцево-судинних захворювань на 20-24%. Десятки тисяч людей помирають через те, що вживають неякісну їжу, яка захопила прилавки наших магазинів. Ухвалений законопроєкт зупиняє це, і дає поштовх до розвитку нашої молочної галузі та фермерства», - наголосив народний депутат.

З пояснювальної записки до законопроєкту: Пальмово-олійне виробництво є найефективнішим у світі: якщо 1 га сої може дати 0,38 т олії, 1 га соняшнику – 0,48 т, 1 га ріпаку – 0,67 т, то пальмової можна добути 3,7 т/га. Щорічне світове виробництво пальмової олії становить близько 60 мли т. Найбільші виробники – Малайзія й Індонезія (33 мли і 19,8 мли т відповідно). Виробники пальмової олії витрачають чимало зусиль, щоб переконати споживачів в її нешкідливості або навіть користі для здоров'я. Однак доповідь ВООЗ, підготовлена на основі 48 наукових досліджень, спростовує ці твердження. Зокрема, аналіз робіт, який провели експерти організації, продемонстрував переконливий зв'язок між збільшенням споживання пальмової олії в 23 країнах світу і підвищеним рівнем смертності від ішемічної хвороби серця, який там зафіксували.

На сьогодні активно продається дитяче харчування, до складу якого входить пальмова олія. Дослідники виявили, що 25% всіх жирів грудного молока складає пальмітинова кислота. Джерелом якої і є пальмова олія, що активно використовується в харчовій промисловості. Пальмітинова кислота із пальмової олії засвоюється набагато гірше, ніж пальмітинова кислота із грудного молока. Пальмітинова кислота пальмової олії зв'язується в кишечнику із кальцієм та утворює нерозчинні сполуки, тому діти, яких годують сумішами, що містять пальмову олію, не отримують достатньої кількості жирів і в них може виникнути дефіцит кальцію. Незважаючи на те, що дитячі суміші з пальмовою олією за складом наближені до грудного молока, їх вплив на дитячий організм є неоднозначним: вони можуть привести до зниження мінералізації кісток та порушення травлення. Молочні продукти належать до числа таких, які фальсифікують найчастіше. Причому, останнім часом кількість фальсифікату натурального вершкового масла і молочних консервів виросла, в основному, шляхом заміни молочного жиру рослинним (пальмовим, що зменшує собівартість продукції). Друге місце за частотою фальсифікацій займають сири.

Як повідомляв Житомир.info, Житомирська обласна рада на сесії 31 травня 2018 року проголосувала за направлення звернення до прем’єр-міністра та Верховної ради щодо встановлення державної дотації у розмірі 5 тис. грн на кожну дійну корову та заборони на законодавчому рівні використання пальмової олії в харчовій промисловості.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР закон пальмова олія продукти дитяче харчування олія Соломчук 
Матеріали по темі