Місто

Вранці у Житомирі значно погіршилася якість повітря

9 September 2024, 12:52

Вранці 9 вересня деякі мікрорайони Житомира були в диму, з ночі сильний сморід відчувався у районі Музикалки, Корбутівки та у середмісті.

Про це Житомир.info повідомляли читачі.


Скриншоти з чату Telegram-каналу Житомир.info

Зауважимо, що 9 вересня на інтерактивній мапі, яка показує рівень якості повітря в Житомирі, видно, що у двох точках заміру він був перевищений.

Зокрема, станція №337, яка розташована біля вул. Чуднівської, показувала, що з 22.00 8 вересня якість повітря почала погіршуватися. О 1.00 показники були 151 при яких зазначається, що повітря нездорове і варто відмовитися від прогулянок та припинити провітрювання квартири. А о 07.00 9 вересня індекс якості повітря був 146, що означає, що повітря нездорове для чутливих людей.

«Якщо маєте серцеві чи легеневі захворювання, варто обмежити активності на вулиці. Це ж стосується дітей», - йдеться в поясненні.

Станція №341, яка розташована біля вул. Довженка, показує, що тут повітря почало погіршуватися з 07.00 ранку й о 08.00 показник був 108. Повітря теж було нездорове для чутливих людей, дітей та тих, які мають серцеві чи легеневі хвороби.


У районі Станишівки та Клітчина за останні 48 години станції №156 та №339 перевищень не фіксували. Так само не погіршувалося повітря й у середмісті Житомира та на Крошні. Про це вказують моніторингові станції №345 та №36.

Де у Житомирі розташовані станції моніторингу якості повітря

У пресслужбі ГУ ДСНС України в Житомирській області 9 вересня розповіли, що за останню добу в області сталися понад пів сотні пожеж, більшість з них — у Житомирському районі. Тож, коли вітер змінив напрямок, дим заполонив деякі мікрорайони міста.

«Упродовж минулої доби на території області рятувальники ліквідували 52 пожежі в екосистемах області. Вогнем пройдено понад півсотні гектарів територій Житомирщини. Горіло в усіх районах області, але найбільше – у Житомирському. Там минулої доби сталося 32 таких загоряння. Загалом від початку року в області вже ліквідовано 2320 пожеж, 1260 з яких це в екосистемах. Основною причиною таких загорянь є саме населення, яке часто залишає не погашене багаття без нагляду, через що вогонь завдає величезних збитків, адже неподалік присадибних ділянок знаходяться сусідські домогосподарства, поля, лісові масиви, на які вогонь перекидається дуже швидко. Такі дії наносять навколишньому середовищу значних матеріальних та екологічних збитків», - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв Житомир.info, 3 жовтня 2023 року у Житомирі значно погіршилася якість повітря. На інтерактивній мапі, яка показує рівень якості повітря, було видно, що у двох точках заміру в Житомирі – вул.Свободи, 90 та вул.Чуднівська, 120 – якість повітря 3 жовтня після 6-ї години ранку почала погіршуватися і досягла помаранчевої позначки «шкідливе для чутливих груп населення». Обидві адреси розташовані на західній околиці Житомира.

У грудні 2023 року стало відомо, що житомиряни можуть долучитися до контролю якості повітря у місті. Спеціальні станції для вимірювання безплатно надає громадська мережа «ЛУН Місто AIR». Тоді у Житомирі були встановлені п’ять таких приладів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дим якість повітря моніторинг станція ДСНС пожежа сморід  
Матеріали по темі