Події

Перейшли за посиланням і втратили 23 тисячі гривень: за добу двоє житомирян потрапили на «гачок» шахраїв

10 September 2024, 13:13

Лише упродовж минулої доби таким чином на «гачок» шахраїв потрапили двоє житомирян: хотіли отримати міжнародну допомогу, натомість втратили кошти.

Про це 10 вересня повідомляє пресслужба Житомирського районного управління поліції.

«Обоє чоловіків отримали повідомлення про гарантовані виплати українцям в період воєнного стану в будинкових інтернет-спільнотах у одному з месенджерів. Для отримання коштів необхідно було перейти за посиланням, вказаним у оголошенні, та зареєструватись на сайті, надавши всі реквізити банківських карток. Довіряючи інформації, начебто наданій сусідами, потерпілі без вагань виконали всі інструкції на інтернет-ресурсі. Однак одразу ж після цього з їх банківських рахунків були зняті кошти. Ошуканці збагатилися на близько 23 000 гривень», - йдеться в повідомленні.

Нині слідчі поліції розпочали кримінальні провадження за ст. 190 (Шахрайство) ККУ, у межах яких встановлюють причетних до правопорушень осіб.

Правоохоронці закликають громадян бути вкрай уважними під час надання інформації онлайн. Зокрема, зверніть увагу:

Назва чату у месенджері, або сайту, що схожа на офіційну, ще не свідчить про його справжність. Якщо ви перейшли на сторінку з оголошення у соціальній мережі чи за іншим стороннім посиланням, висока ймовірність, що ви спілкуєтеся з шахраями.

Під час оформлення електронних заяв та інших документів, пов’язаних із зазначенням особистої інформації, звертайте увагу, чи знаходитеся ви на офіційному та захищеному Інтернет-ресурсі (його адреса повинна починатися з https://, у деяких браузерах також стоїть піктограма «замок»).

Інформацію про надання гуманітарної допомоги, у тому числі й грошової, пенсійних та соціальних виплат тощо можна дізнаватися на офіційному вебсайті Міністерства соціальної політики України.

У разі сумнівів або підозр, що вас намагаються ошукати, порадьтеся з рідними або зателефонуйте до поліції. Будьте розсудливими та обережними!

Як повідомляв Житомир.info, 4 червня 2024 року жителька Радомишльської громади звернулась до поліції. Жінка перейшла за фішинговим посиланням, сподіваючись отримати фінансову допомогу, зазначила на невідомому ресурсі свої персональні дані та відомості про банківську картку і в результаті втратила 18 тисяч гривень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шахрайство поліція банк шахрай рахунок фінансова допомога 
Матеріали по темі