Події

Правоохоронці затримали 26-річного житомирянина, який за 20 тис. доларів пропонував чоловікам виїзд за кордон

11 September 2024, 10:53

У Житомирі поліція затримала «благодійника», який за 20 тисяч доларів пропонував допомогу у виїзді військовозобов'язаному за кордон.

Про це 11 вересня повідомив відділ комунікації поліції Житомирської області.

«Жителя обласного центру підозрюють у сприянні виїзду за межі України чоловікові, який намагався уникнути призову. Правоохоронці затримали його після передачі «клієнтом» частини коштів за «послугу». Слідчі ГУНП в Житомирській області спільно з оперативниками регіонального Управління стратегічних розслідувань ДСР Нацполіції задокументували протиправну діяльність 26-річного чоловіка», - йдеться в повідомленні.

Встановлено, що у липні він повідомив місцевому жителю, нібито має можливість «допомогти» тому перетнути державний кордон, попри обмеження воєнного стану. За винагороду у 20 тисяч доларів він пообіцяв виготовити та передати пакет документів, які дозволять йому безперешкодно це зробити.

Надалі чоловік під час телефонних розмов та у месенджері надавав «клієнту» поради щодо підготовки до майбутньої «подорожі». На початку вересня він зателефонував знову та повідомив про необхідність передачі першої половини грошей та копій документів, перелік яких надіслав у смс-повідомленні.

«Чоловіки зустрілися на одній з вулиць м. Житомира, де в автомобілі «замовник» передав йому 10 тисяч доларів та документи. Своєю чергою «добродій» надав йому поради, як діяти в разі виникнення тих чи інших ситуацій, пов’язаних з перетином кордону, проходженням певних процедур тощо, аби безперешкодно виїхати з країни», - розповідають поліцейські.

Цього ж дня за силової підтримки роти поліції особливого призначення ГУНП в Житомирській області чоловіка було затримано у процесуальному порядку. У нього вилучили кошти та копії документів військовозобов’язаного.

Слідчі слідчого управління ГУНП, за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури, повідомили чоловікові про підозру в учинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) КК України. Судом йому було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави. Триває подальше досудове розслідування.

Законодавством таке діяння карається позбавленням волі на строк від семи до дев'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Зауважимо, пресслужба Житомирської обласної прокуратури 11 вересня інформувала, що розслідування встановило, що 26-річний мешканець Житомира організовував незаконний виїзд за кордон військовозобов’язаних чоловіків.

«Решту коштів ухилянт мав сплатити після одержання пакета документів. Однак підозрюваному не вдалося заробити значну суму, яка у гривневому еквіваленті становить понад 820 тис. грн. 07.09.2024, вдень, після одержання 10 тис. доларів США, його було викрито «на гарячому» та затримано у порядку ст. 208 КПК України. Наразі підозрюваному обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою з правом внесення застави на суму понад 120 тисяч гривень», - розповіли у прокуратурі.

Нагадаємо, 33-річний підприємець з Бердичева переправляв через кордон чоловіків призовного віку. Під виглядом водіїв, що здійснюють міжнародні вантажоперевезення, 13 військовозобов’язаних громадян виїхали за межі України та не повернулися. Вони виїздили вантажними автомобілями, у тому числі транспортним засобом підприємця, які він безпосередньо доставляв до кордону. 3 вересня правоохоронці вручили чоловікові повідомлення про підозру.

Як повідомляв Житомир.info, 20 серпня 2024 року СБУ повідомила, що у Житомирі затримали адвоката-організатора схеми для ухилянтів, який за $10 тис. організовував фіктивні шлюби з жінками з інвалідністю. Того ж дня поліція інформувала про затримання працівниці міського медзакладу, яка вимагала «винагороду» за оформлення інвалідності у військовослужбовців та військовозобов’язаних.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ухилянт житомирянин поліція кордон прокуратура військовозобов'язаний мобілізація незаконне переправлення  
Матеріали по темі