Здоров'я

У житомирській обласній лікарні з'явився апарат ультразвукової кавітації вартістю майже 12 мільйонів

12 September 2024, 17:25

В обласній клінічній лікарні ім. Гербачевського з'явився новий апарат ультразвукової кавітації. Які операції тепер зможуть проводити та скільки пацієнтів вже прооперували за допомогою нового обладнання – 12 вересня розповів медичний директор з невідкладної допомоги та хірургічної роботи.

«До цього часу у нас не було подібного типу апаратури, яка б дозволяла нам впроваджувати такі оперативні втручання. Тому цей апарат унікальний тим, що ми можемо відкрити новий напрямок в хірургії та нейрохірургії, розширити спектр оперативних втручань, щоб наші люди з області не їхали в столицю, чи в якісь інші центри. До придбання апарату велику резекційну печінкову хірургію ми не виконували, тому що не було відповідного обладнання. Це не тільки стосується апарату кавітації, це ключовий момент старту цієї хірургії. Стосовно нейрохірургії, то ми оперували пухлини мозку традиційними методами, а саме зварюванням тканин», – розповідає медичний директор з невідкладної допомоги та хірургічної роботи КНП «Обласна клінічна лікарня ім. О. Ф. Гербачевського»Віталій Хоменко.

Як розповіли в лікарні, апарат коштує чимало, але його використовують в різних медичних напрямках.

«Заклад за державні кошти придбав апарат, його вартість близько 12 мільйонів гривень. Це апарат ультразвукової кавітації для розділення тканини печінки, тканин головного мозку, тобто для проведення безкровної хірургії. Ми його використовуємо і в напрямку загальної хірургії, і для хірургії пухлин головного мозку», – каже медичний директор з невідкладної допомоги та хірургічної роботи Віталій Хоменко.

За допомогою нового приладу вже прооперували чотирьох пацієнтів.

«В середньому від 15 до 30 пацієнтів в нашій області потребують хірургії пухлин головного мозку, це що стосується нейрохірургічного напрямку, але звичайно кількість може бути набагато більша. Згідно із законодавством ми маємо статтю, яка передбачає, що медицина у нас безоплатна для пацієнта, всі витратні матеріали заклад бере на себе, їх придбання і надання. Пацієнтам операція безоплатна», – говорить медичний директор з невідкладної допомоги та хірургічної роботи.

У лікарні кажуть, що новий прилад дозволить хірургам проводити операції з максимальною точністю, мінімізуючи ризики для пацієнтів.

Як повідомляв Житомир.info, у березні 2024 року в житомирській обласній клінічній лікарні ім. Гербачевського області вперше провели три операції кріобалонної ізоляції легеневих вен.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: обласна лікарня операція обладнання апарат ультразвукової кавітації Хоменко лікарня  
Матеріали по темі