Суспільство

З російського полону повернули додому ще 49 українців, з-поміж звільнених – 23 жінки

13 September 2024, 14:23

З російського полону 13 вересня повернули 49 українців та українок.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

«Ще одне повернення наших людей, на яке ми завжди чекаємо й заради яких працюємо. 49 українців і українок удома. Це воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, а також наші цивільні люди. Зокрема, Леніє Умєрова – дівчина, яку росіяни захопили в заручники, коли вона приїхала піклуватися про хворого батька. Також вдалося звільнити ще частину захисників і захисниць «Азовсталі». Вдома й Герой України, військовий медик Віктор Івчук. Я дякую всій нашій команді, яка забезпечує звільнення полонених і заручників із російської неволі.

Президент відзначив усіх військових, які працюють заради того, аби українці повернулися з неволі додому.

«І окремо хочу відзначити кожен наш, український, підрозділ, який поповнює обмінний фонд для нашої держави. Всі наші воїни, які беруть у полон російського окупанта, усі наші служби, які знешкоджують російських диверсантів і колаборантів, наближають звільнення наших людей. Маємо повернути додому всіх наших – і воїнів, і цивільних», - наголосив президент.

Зауважимо, Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими 13 вересня повідомив, що з-поміж звільнених є 23 жінки.

«Сьогодні завдяки роботі Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими за дорученням Президента повертаються додому ще 49 наших громадян. Цей обмін особливий, адже вперше за тривалий час вдалося звільнити з полону наших жінок: їх серед звільнених 23. Зокрема це цивільні українки, яких росіяни затримали та незаконно позбавили волі ще до повномасштабного вторгнення. Вдалося звільнити також жінок, які зазнали негуманного поводження зокрема через примусову участь у так званому «судовому процесі» над захисниками Маріуполя», - повідомляє Координаційний штаб.

Вийшла на волю кримськотатарська активістка Леніє Умерова, захоплена росіянами під час перетину кордону Грузії.

Серед звільнених 23 солдатів та сержантів, 19 офіцерів. Восьмеро — представники ЗСУ (зокрема двоє з ТрО), двоє з Нацполіції, четверо прикордонників, 13 військових моряків, 15 захисників Маріуполя та Азовсталі з Нацгвардії. Решта семеро -- цивільні.

Звільнені оборонці захищали нашу землю на Донецькому, Луганському, Херсонському напрямках.

Додому повертається також Герой України полковник медичної служби Віктор Івчук, який керував військовим шпиталем у Маріуполі в найважчі часи.


«Україна висловлює вдячність Об'єднаним Арабським Еміратам за допомогу в організації чергового обміну. Координаційний штаб також наголошує, що він є єдиним уповноваженим органом, який здійснює всі процеси, пов'язані з перемовинами та поверненням наших Захисниць та Захисників», - розповідають у штабі.

Усі звільнені з російського полону пройдуть медичний огляд, отримають допомогу з фізичної та психологічної реабілітації, всі належні виплати за весь час перебування в неволі та реінтегруються в суспільство.

Зазначимо, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець 13 вересня розповів, що загалом від початку повномасштабного вторгнення вдома 3569 українців. Сьогодні відбувся 56-й обмін військовополонених.

«Це воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, а також наші цивільні люди. Також вдалося звільнити ще частину захисників і захисниць «Азовсталі». Вдома й Герой України, військовий медик Віктор Івчук. Серед звільнених — військовий медик Віктор Івчук, Герой України, та Леніє Умєрова, яку росіяни захопили в заручники, коли вона приїхала у Крим до свого хворого батька. Також звільнили частину захисників і захисниць «Азовсталі»», - повідомив Лубінець.

Стан здоровʼя повернутих дуже тяжкий, багато з них втратили десятки кілограмів ваги.

На місці обміну в обовʼязковому порядку перебувають працівники Офісу Омбудсмана. Вони фіксують, у якому стані повертаються наші воїни додому. А також – інформують повернутих українців про те, які вони мають права. Зокрема, право на належний медичний огляд, реабілітацію, відновлення документів. Захист прав військовополонених – один із напрямків нашої роботи.

«Вдячний державним органам, зокрема Координаційному штабу з питань поводження з військовополоненими та Обʼєднаному центру з координації пошуку та звільнення військовополонених, незаконно позбавлених волі осіб внаслідок агресії проти України при СБУ. Разом працюємо над тим, щоб усі українці були вдома. Водночас наголошу, що відповідно до Женевських конвенцій пріоритет у поверненні надається тяжкохворим і тяжкопораненим, а також жінкам», - підсумував Дмитро Лубінець.

Нагадаємо, 24 серпня додому повернулися ще 115 українських захисників, які були в російському полоні з 2022 року. З-поміж визволених були й жителі Житомирської області.

Як повідомляв Житомир.info, 17 липня 2024 року ще 95 захисників повернули з російського полону. Це воїни Збройних Сил України, Національної гвардії та прикордонники.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: полон полонений Зеленський Лубінець Координаційний штаб Азовсталь Маріуполь  
Матеріали по темі