Суспільство

З полону повернули уродженця Житомирської області підполковника Держприкордонслужби, якого в рф засудили на 25 років

14 September 2024, 12:35

З полону звільнено чуднівчанина Дениса Сторожука.

Про це 14 вересня повідомив сайт Чуднівської громади.

«13 вересня 2024 року у ході чергового обміну військовополоненими вдалося повернути 49 українців та українок. Серед звільнених – воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, а також цивільні особи. Серед них і наш земляк, чуднівчанин, підполковник Державної прикордонної служби України Денис Ігорович Сторожук (1988 р.н.), Денис потрапив у полон після героїчної оборони на «Азовсталі» під час боїв за Маріуполь. Тепер, після тривалого перебування в полоні, Денис нарешті повернувся додому на рідну землю. Щиро вітаємо зі звільненням», - йдеться у повідомленні.

Про звільненого підполковника Держприкордонслужби розповів сайт «Ґрати».

«Вдалося звільнити з полону підполковника Державної прикордонної служби Дениса Сторожука. З 2014 року він очолював Прикордонний оперативно-розшуковий відділ Першого прикордонного загону Маріуполя. Сестра прикордонника Вікторія у грудні 2023 році розповіла «Громадському радіо», що після повномасштабного російського вторгнення Денис боронив місто, був на меткомбінаті ім. Ілліча, згодом прорвався на «Азовсталь». Після того як оборонці комбінату вирішили виконати наказ зберегти життя і вийти з «Азовсталі», Денис вирішив залишитись там. З травня 2022-го по квітень 2023-го переховувався в окупації, рідко виходив на зв’язок із рідними Але зрештою його захопили у полоні і тримали у Донецькому СІЗО. У вересні 2023 року на російському каналі НТВ вийшов пропагандистський фільм про Сторожука, в якому він розповів, що заховався у каналізаційній шахті, де пробув три тижні. Його сестра Вікторія вважає, що він планував вийти на територію, підконтрольну Україні, але, оскільки у нього були обморожені руки та ноги, йому фізично важко було це зробити», - пише видання.

Сторожука у «днр» обвинуватили у тероризмі та підривній терористичній діяльності та засудили до 25 років позбавлення волі.

Нагадаємо, 13 вересня з російського полону повернули 49 українців та українок, Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими назвав цей обмін особливим, адже вперше за тривалий час вдалося звільнити з полону наших жінок: їх серед звільнених 23. Серед звільнених з полону є житель села Нова Чортория Житомирської області Сергій Фасоля, який потрапив у полон влітку 2022 року.

Як повідомляв Житомир.info, 24 серпня 2024 року з російського полону звільнили 115 українських захисників, серед них були декілька жителів Житомирської області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: полон обмін полонений Сторожук Держприкордонслужба Маріуполь Азовсталь 
Матеріали по темі