Влада

У Житомирській області хочуть зменшити межі заказників для будівництва укріплень на кордоні з білоруссю

17 September 2024, 13:36

У чотирьох заказниках Житомирської області, які розташовані біля кордону з білоруссю, планують на 30-50 метрів зменшити межі та облаштувати смуги укріплення державного кордону. Попередньо, там планується будівництво фортифікаційних споруд.

Про це йдеться в проєкті рішення сесії Житомирської обласної ради «Про зміну меж об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення», оприлюдненому на сайті 12 вересня.

«Змінити межі загальнозоологічного заказника місцевого значення «Соловйове», розташованого в адміністративних межах Овруцької міської ради Коростенського району Житомирської області, шляхом вилучення з його території смуги кріплення державного кордону для подальшого будівництва, облаштування та утримання інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій у межах прикордонної смуги між Україною і Республікою Білорусь шириною 30-50 м, загальною площею 17,7597 га, орієнтовною протяжністю 4, 83 км, на землях, передбачених до вилучення з користування ДП «Ліси України» філія «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство», згідно з клопотанням адміністрації Державної прикордонної служби України», - йдеться в проєкті рішення.

Також хочуть змінити межі ботанічного заказника місцевого значення «Циганка», розташованого в межах Олевської міської ради Коростенського району Житомирської області, шляхом вилучення з його території смуги кріплення державного кордону для подальшого будівництва, облаштування та утримання інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій у межах прикордонної смуги між Україною і Республікою Білорусь шириною 30-50 м, загальною площею 17,3886 га, на землях, передбачених до вилучення з користування ДП «Ліси України» філія «Олевське лісове господарство», згідно з клопотанням адміністрації Державної прикордонної служби України.

«Змінити межі гідрологічного заказника місцевого значення «Страхів», розташованого в межах Олевської міської ради Коростенського району Житомирської області, шляхом вилучення з його території смуги кріплення державного кордону для подальшого будівництва, облаштування та утримання інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій у межах прикордонної смуги між Україною і Республікою Білорусь шириною 30-50 м, загальною площею 14,6818 га, на землях, передбачених до вилучення з користування ДП «Ліси України» філія «Олевське лісове господарство», згідно з клопотанням адміністрації Державної прикордонної служби України», - зазначено в проєкті.

Крім того, планують змінити межі лісового заказника місцевого значення «Словечанський кряж», розташованого в межах Словечанської сільської ради Коростенського району Житомирської області, шляхом вилучення з його території смуги кріплення державного кордону для подальшого будівництва, облаштування та утримання інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій у межах прикордонної смуги між Україною і Республікою Білорусь шириною 30-50 м, загальною площею 26,2978 га, на землях, передбачених до вилучення з користування ДП «Ліси України» філія «Словечанське лісове господарство», згідно з клопотанням адміністрації Державної прикордонної служби України.

«Державній прикордонній службі України протягом 10 робочих днів подати копії клопотань та відповідний картографічний матеріал Житомирській обласній державній (військовій) адміністрації.Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію обласної ради з питань екології, охорони навколишнього середовища та використання природних ресурсів», - йдеться в проєкті рішення.

Нагадаємо, у серпні прикордонники повідомили, що у Житомирській області внесли зміни до правил перебування в прикордонні. Так, в межах прикордонної смуги (до 5 км від державного кордону) продовжує діяти заборона на пересування осіб та транспортних засобів, проведення всіх видів робіт поза населеними пунктами в час комендантської години; перевезення в транспортних засобах зброї та будь-яких засобів активної оборони без відповідних на те дозволів та інші. Також заборонено будь-яке пересування цивільних осіб у смузі місцевості, яка безпосередньо прилягає до державного кордону, завширшки 50 метрів, окрім території населених пунктів, які безпосередньо прилягають до державного кордону.

Як повідомляв Житомир.info, аби потрапити у 5-кілометрову прикордонну зону жителям Житомирської та інших областей України потрібно брати дозвіл у прикордонників. В червні 2024 року, на початку сезону збору ягід та грибів, прикордонники нагадували про заборону будь-якого відвідування в прикордонні лісів населенням і в’їзд до них транспортних засобів та іншої самохідної техніки.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кордон заказник білорусь прикордоння обласна рада проєкт межа укріплення фортифікаційна споруда смуга  
Матеріали по темі