Влада

Прокуратура виграла суд проти власників житомирської «Волни»: мають знести будівлі та споруди на ділянці площею 2 га

19 September 2024, 11:31

За скаргою прокурорів Житомирської обласної прокуратури Північно-західний апеляційний господарський суд зобов’язав двох місцевих підприємців звільнити земельну ділянку площею 2 га шляхом знесення самочинно споруджених на ній будов.

Про це 18 вересня 2024 року повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«Йдеться про земельну ділянку комунальної власності вартістю майже 8,5 млн грн, що по вул. Покровській у Житомирі. Свого часу, більше 10 років тому, місцевий підприємець уклав з Житомирською міською радою договір оренди землі. Однак прокурори Житомирської окружної прокуратури встановили, що земля надана у користування з порушенням чинного законодавства та звернулися до суду. Позицію прокуратури підтримали Господарський суд Житомирської області та Рівненський апеляційний господарський суд, які визнали недійсним договір оренди, укладений підприємцем з органом місцевого самоврядування. Попри це, підприємець проігнорував рішення судів першої й апеляційної інстанцій. Зокрема, самочинно, без будь-яких правовстановлюючих і дозвільних документів, розпочав будувати відпочинковий комплекс з розважальними і торговельними спорудами. А згодом зареєстрував за собою право власності на незавершені об’єкти нерухомості. Після його смерті спадкоємці, у порядку спадкування, оформили за собою право власності на самочинне будівництво, а за рішенням суду, поза аукціоном, отримали у користування землю комунальної власності», - йдеться у повідомленні.

Житомирською окружною прокуратурою встановлено, що зареєстровано право власності на самочинну забудову незаконно, оскільки на такі об’єкти в силу закону право власності не виникає.

До того ж самочинна забудова істотно обмежує права власника землі – територіальної громади, перешкоджає користуватися та розпоряджатися нею.

Заявлений окружною прокуратурою позов про знесення підприємцями самочинного будівництва Господарський суд Житомирської області не задовільнив. Інтереси держави та громади прокуратура відстояла в апеляційній інстанції.

Житомир.info знайшов згадану у повідомленні постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 2 вересня 2024 року за позовом заступника керівника Житомирської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Житомирської міської ради до фізичної особи-підприємця Волинець Ірини Петрівни та до фізичної особи-підприємця Волинця Андрія Петровича про скасування державної реєстрації прав, знесення самочинного будівництва та зобов’язання звільнити земельну ділянку.

Скриншот з постанови суду

В матеріалах справи зазначається, що рішенням сесії Житомирської міської ради від 29 березня 2012 року фізичній особі-підприємцю Волинець Петру Григоровичу передали в оренду терміном на 5 років земельну ділянку за адресою: вул. Щорса, 130-А, площею 2,00 га для будівництва та обслуговування будівель торгівлі. Рішенням Господарського суду Житомирської області від 31 жовтня 2013 року у справі №906/1030/13, залишеним без змін постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 28 січня 2014 року, визнано недійсним рішення сесії Житомирської міської ради від 29 березня 2012 року в частині надання в оренду фізичній особі-підприємцю Волинець Петру Григоровичу земельної ділянки площею 2,00 га та визнано недійсним договір оренди земельної ділянки площею 2,00 га, укладений між Житомирською міською радою та фізичною особою-підприємцем Волинець П.Г. від 06 листопада 2012 року і зобов’язано фізичну особу-підприємця Волинець П.Г. повернути земельну ділянку до земель територіальної громади Житомира.

28 березня 2014 року фізична особа-підприємець Волинець П.Г. подав до Інспекції ДАБК у Житомирській області декларацію про початок виконання будівельних робіт щодо будівництва комплексу будівель і споруд відпочинку та торгівлі за адресою: м. Житомир, вул. Щорса, 130-А і 2 квітня 2014 року вказана декларація була зареєстрована Інспекцією ДАБК у Житомирській області. 30 вересня 2014 року державним реєстратором Житомирського міського управління юстиції на підставі декларації про початок виконання будівельних був внесений запис до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо об`єктів нерухомого майна про реєстрацію за підприємцем незавершеного будівництва, будівництва комплексу будівель і споруд відпочинку та торгівлі; опис: будівля кафетерію української кухні "З" (відсоток готовності 20%) та будівлю майстерні льодяників "Е" (відсоток готовності 20%). 4 жовтня 2014 року був виготовлений технічний паспорт на кафетерій української кухні "З" площею 292,8 кв.м та майстерню льодяників "Е" площею 287,9 кв.м.

Після смерті Петра Волинця його син та донька 26 грудня 2015 року отримали свідоцтва про право на спадщину за законом, а також зареєстрували спадкове майно в реєстрі, а саме на незавершене будівництво, будівництво будівель і споруд відпочинку та торгівлі.

У 2017 році Ірина та Андрій Волинці зверталися до Житомирської міської ради щодо продовження строку оренди земельної ділянки та надання дозволу на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 2 га. На сесіях у 2018 році Житомирська міська рада відмовила у задоволенні обох заяв і підприємці пішли в суди.

Апеляційний суд дійшов висновку, реєстрація за життя Петра Волинця права власності на самочинне будівництво не призвела до набуття та виникнення у нього права власності на цей об`єкт, а тому відповідно останнє не могло увійти до складу спадщини.

Водночас апеляційний суд вирішив, що державну реєстрацію права власності на незавершене будівництво комплексу будівель і споруд відпочинку та торгівлі скасовувати не потрібно, тому апеляційну скаргу прокуратури задовольнили частково.

Нагадаємо, 2 листопада 2021 року Господарський суд Житомирської області відкрив провадження за позовом ФОП Волинець Ірина Петрівна та ФОП Волинець Андрій Петрович до Житомирської міської ради та мера Сергія Сухомлина про те, щоб визнати недійсним рішення сесії від 23.09.2021 «Про розгляд заяви щодо оформлення права користування земельною ділянкою» та зобов’язати міську раду укласти з ними договір оренди земельної ділянки на вул. Покровська, 130-а загальною площею 2 га строком на 5 років, з орендною платою 231 тис. 764,60 грн за рік. Рішенням від 16 травня 2022 року суд задовольнив позов підприємців – рішення сесії визнали недійсним, а договір про оренду ділянки площею 2 га – укладеним з дня набрання рішенням суду законної сили (21.06.2022).

Як повідомляв Житомир.info, про готельно-ресторанний комплекс «Волна», який незаконно захопив 2 га землі та риє штучне озеро на Крошні, говорили на засіданні виконавчого комітету Житомирської міськради 15 липня 2015 року: член громадської ради при ОДА Наталія Циганчук просила в.о. мера Житомира Любов Цимбалюк взяти питання на особистий контроль, Цимбалюк запевняла, що земельна ділянка уже передана у власність міста. 17 липня цього ж року прокуратура Житомирської області інформувала, що розслідує справу про незаконну забудову, яку проводять власники готельно-ресторанного комплексу «Волна» на самовільно зайнятій землі в районі Крошні. 2 вересня 2016 року рішенням виконкому Житомирської міської ради був скасований дозвіл на забудову орендованої земельної ділянки площею 2 га біля оздоровчого комплексу «Волна» на Крошні.

З травня 2019 року слідчі Житомирського районного відділення поліції розслідували справу про підробку офіційних документів та шахрайські дії щодо заволодіння об`єктом нерухомості загальною площею 2 тис. 785 кв. м та земельною ділянкою комунальної форми власності площею 2 га, вартістю 8 млн 623 тис. 748 грн. Інформація про те, що розслідування завершене і справа передана до суду нарізі відсутня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд прокуратура земля Крошня готель самовільне будівництво Волна Волинець 
Матеріали по темі