Події

Житомирський суд майже 4 роки розглядає справу про вбивство 7 людей орендарем ставу: обвинуваченому шукають нових захисників

19 September 2024, 14:23

Майже чотири роки у Богунському районному суді Житомира розглядають справу про вбивство 7 людей орендарем ставка в селі Новоселиця Попільнянського району, яке сталось 22 травня 2020 року.

Сьогодні, 19 вересня, відбулось чергове судове засідання, на яке не з’явились захисники обвинуваченого Анатолія Захаренка.

«Від захисників обвинуваченого в різні періоди, зокрема між останнім засіданням та сьогоднішньою датою, 11 вересня від Андрія Циганкова, 11 вересня від Наталії Пліси, від Варанюк електронною поштою, і від захисника Шкварко, 19 вересня, надійшли клопотання і заяви. Циганков, Пліса мотивуються розбіжністю позицій, так само Варанюк розбіжністю позицій, і зокрема звертають увагу на матеріальні недоплати», – каже головуючий суддя Богунського районного суду м.Житомира Дмитро Кузнецов.

Обвинувачений Анатолій Захаренко розповідає свою версію, чому захисники відмовились від нього.

«Конфлікт інтересів: мене Денис Записний, представник потерпілої сторони, дістав в залі судового засідання 11-го числа (ред.вересня). Почав мене ображати нецензурною лексикою. Судді та прокурор на це не реагували. Йому можна говорити все. Я емоційно сказав, що краще посадіть мене під варту, щоб я не бачив і не чув цього всього. (ред. Чи будете ви якось намагатись зв’язатись з попередньою стороною захисту?) Звичайно буду», – говорить обвинувачений Анатолій Захаренко.

Під час засідання представник потерпілої сторони Денис Записний просив замінити запобіжний захід, а саме з домашнього арешту на тримання під вартою.

Порадившись у нарадчій кімнаті суд ухвалив: відмовити у заміні запобіжного заходу та залучити нових захисників для обвинуваченого.

В коментарях журналістам Житомир.info, прокурор розповів, чому так довго відбувається розгляд даної справи.

«Фактично на даний час досліджені всі докази письмові, які надані стороною обвинуваченого та допитано 9 свідків. У нас вже фактично справа підходила до кінцевого розгляду, всі докази були досліджені. Разом з тим, у нас пішла у відставку головуючий суддя, наразі декілька разів трійка суддів змінювалися. Тому слухання проводиться за новим слуханням півтора року. На даний час допитуються свідки сторони обвинувачення і є певні затримки у зв'язку з тим, що судове засідання не відбувалось з квітня цього року», – пояснює прокурор Валерій Сагадін.

Наступне судове засідання відбудеться 26 вересня 2024 року.

Нагадаємо, у селі Новоселиця Попільнянського району 22 травня 2020 року вночі орендар ставу застрелив сімох киян, які приїхали порибалити. Ввечері 22 травня Анатолію Захаренку, який з мисливської рушниці застрелив сімох чоловіків, серед яких троє – військовослужбовці Нацгвардії, було повідомлено про підозру в умисному вбивстві, також поліція виклала відео огляду місця події. 23 травня житомирський суд арештував Захаренка на два місяці, цей запобіжний захід постійно продовжували.

Ухвалою від 27 липня 2022 року Богунський райсуд відпустив Анатолія Захаренка під цілодобовий домашній арешт, бо після тижня перебування в лікарні з діагнозом «гострий інфаркт міокарда» він потребує ліків, частини яких в СІЗО немає. 26 вересня 2023 року прокурор заявив клопотання про зміну обвинуваченому у вбивстві семи людей Анатолію Захаренку запобіжного заходу з домашнього арешту на тримання під вартою, але суд відмовив.

Як повідомляв Житомир.info, 9 листопада 2020 року в Богунському районному суді Житомира відбулося перше засідання по справі про масове вбивство. 10 лютого 2021 року Вадим Федюнін, який вижив під час стрілянини на ставку в Новоселиці, на суді розповів свою версію подій. 19 травня в суді виступав обвинувачуваний Анатолій Захаренко: запевнив, що гості стріляли в нього перші, він захищався і сам викликав поліцію. Потерпілі ходили на суд у футболках з портретами вбитих та вимагали для Захаренка довічне позбавлення волі.

З літа 2021 року адвокати почали подавати клопотання про зміну запобіжного заходу з тримання під вартою на домашній арешт, бо здоров’я Анатолія Захаренка погіршилося. 24 листопада 2021 року з зали суду госпіталізували обвинуваченого у вбивстві 7 людей Захаренка та перенесли розгляд справи. 14 січня 2022 року Захаренка знову госпіталізували із зали житомирського суду під час розгляду справи. 14 лютого 2022 року Анатолію Захаренку під час судового засідання викликали «швидку» і згодом госпіталізували через високий тиск.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд вбивство став оренадар Захарченко суддя Кузнецов Сагадін Новоселиця Попільня  
Матеріали по темі