Місто

Як 8-річний хлопчик з Житомира зібрав колекцію з 401 шеврона, які йому передають військові

20 September 2024, 16:33

Восьмирічний Рома з Житомира за 4 місяці зібрав колекцію шевронів, які йому передають військові. 20 вересня хлопчик разом з мамою розповів історію, як саме це все почалося.

Найперший шеврон, який Рома загубив, йому дістався від військового, якому сім’я здавала квартиру в оренду.

«Все почалося з того, що мені подарував ось такий шеврон військовий. І я його раптом загубив на Михайлівській. І моя мама порадила зняти відео, про те, що я загубив шеврон. І так це все вибудувалось, що мені військові почали писати: «я відправив свій шеврон, свій, свій, свій», – розповідає колекціонер Рома.

Це відео завірусилося в соціальних мережах. Військові з усіх точок України вирішили підтримати хлопчика та почали надсилати свої шеврони.

На сьогодні в колекції вже 401 подарунок від наших захисників.

«Мені всі шеврони подобаються, прям всі. І я зберігаю історію кожного шеврона. Моя мама друкує історію кожного шеврона і військового, який мені написав. Вона вкладає їх у файл, а потім уже в папку», – каже Рома.

Рома кілька разів зустрічався особисто з військовими. Серед колекції шевронів представлені різні бригади та роди військ.

«Бригада «ГУР» – це № 20-й, кракен. Навіть сказали знищити коробку і номер телефону. «Градус» – водій БТР. В нього був побратим, він завжди був веселий і в нього позовний «Смайлик». Дуже прикольний позовний. І в нього був шеврон «жабенятко». Він, на жаль, загинув. Водій БТР мені прислав його (ред. шеврон), щоб я пам’ятав завжди про нього, про його побратима. Є такий (ред. показує шеврон), це мені прислав бойовий медик. Він витягнув танкіста з танку, що був у вогні. Танкіст, подарував шеврони медику, а він надіслав їх мені», – ділиться Рома.

Окрім шевронів, хлопчику надіслали футболку. До посилок кладуть солодощі, а також різні військові трофеї.

«Мені пошили футболку з такими шевронами: «Доброго вечора, ми з України!», група крові моєї і позовний «Малиш». Ось там сухий пайок стоїть, кружка «Кава має бути гаряча, а москаль - холодний». Дуже цікаво про вагнера. Це російських військових, видно, що тут куля пролетіла, ще плюс трофей. Це лопасть ворожого дрону, передали наші хлопці з 63-ї окремої механізованої бригади, з деокупованої Херсонщини», – розповідає Рома.

Рома, крізь сльози на очах, розповідає, що для нього це значно більше, аніж просто подарунки.

«Цим військові мені показують, що скоро буде мир і все буде мирно. Я зберігаю ці шеврони, тому що військові стоять там і завдяки їм можу ходити в школу, розмовляти українською. Я після війни з кожним зустрінуся», – каже колекціонер Рома.

Мама хлопчика ділиться, що вона радіє за сина та підтримує його в цій справі.

«Для мене це людяність, перш за все, наших військовослужбовців. Кожна посилка, яку ми відкриваємо – до мурах, сліз, вони туди вкладають душу. І солодощі присилають, і подарунки, і вони ходять, вишукують. Коли хлопці дзвонять чи пишуть, кажуть, що на нулі, у них не завжди є зв'язок, але говорять, що вийдуть через свого капелана, передадуть – це неймовірно. Більше, ніж шеврони, більше, ніж ідея, більше, ніж просто колекція», – ділиться мама Тетяна.

В житомирському магістраті для колекції, яку зібрав Рома разом з мамою, виділили приміщення, де зберігаються його подарунки. Також, хлопчик проводить лекції, на яких розповідає про історію цінних трофеїв.

Нагадаємо, 29 вересня 2023 року, до Дня захисника та захисниць України учням розповідали про роботу військових і показали спорядження, зброю та техніку. Діти з неабиякою зацікавленістю розглядали гвинтівки та ставали у чергу аби посидіти в бронетранспортері. Але особливо були раді бачити тих, хто захищає їх свободу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: шеврон колекція колекціонер війна  
Матеріали по темі