Влада

Представники Омбудсмена перевірили спецшколу в Житомирській області, де вже рік за 14 млн грн ремонтують підвал під укриття

23 September 2024, 13:18

Працівники регіонального представництва Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Житомирській області спільно з експертом проєкту «Зміцнення інституційної спроможності системи захисту прав дитини шляхом проведення моніторингу ситуації з дітьми» відвідали Любарську спеціальну школу Житомирської обласної ради.

Про це 18 вересня 2024 року повідомив сайт Омбудсмена.

«У закладі навчаються діти з особливими освітніми потребами, зумовленими порушеннями інтелектуального розвитку, які потребують психолого-педагогічних, корекційно-розвиткових послуг та реабілітації. Моніторингова група, ознайомившись з умовами перебування дітей у спеціальній школі, виявила ряд недоліків, що впливають на додержання їхніх прав», - йдеться у повідомленні.

На день моніторингу учні школи навчались в дистанційному форматі, оскільки з жовтня 2023 року в укритті закладі тривають ремонтні роботи, які проводить Департамент регіонального розвитку Житомирської обласної державної адміністрації. У закладі немає ніякої документації про хід виконання робіт по ремонту укриття, також заклад не володіє інформацією про строки завершення робіт. Наразі вся інформація по об'єкту, відповідальність про хід робіт, контроль за виконанням робіт, строками виконання, комунікація з підрядником перебуває в сфері компетенції Департаменту регіонального розвитку Житомирської ОДА.

Зазначається, що дистанційне навчання не дає можливості виконувати головні завдання школи згідно зі Статутом закладу – забезпечувати право дитини на освіту. На день візиту у педагогічних працівників в закладі були проблеми з доступом до інтернету, що унеможливлювало надання якісних освітніх послуг дітям.

«Моніторингова група виявила також порушення прав маломобільних груп населення на доступність, а саме відсутність контрастних виділень порогів при вході до класів та на сходах, відсутність пандуса у навчальному корпусі. Зазначене порушує право дитини на безпечне та доступне середовище. У школі немає медичної сестри, посада якої передбачена штатним розписом. Відстежити вчасне проходження працівниками медичного огляду під час моніторингу виявилося неможливим, оскільки медичні книжки не зберігаються в закладі, а знаходяться у працівників «на руках». Були також виявлені порушення у веденні особових справ дітей – відсутня низка обов'язкових документів, копії документів, або ж вони не засвідчені в установленому порядку», - зазначається у повідомленні.

На момент візиту в школі відсутній підписаний навчальний план роботи, хоча школа надає освітні послуги з 01.09.2024 року.

За результатами моніторингового візиту буде підготований звіт з рекомендаціями щодо усунення виявлених порушень.

Моніторинговий візит здійснили в межах проєкту Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні «Зміцнення інституційної спроможності системи захисту прав дитини шляхом проведення моніторингу ситуації з дітьми», що впроваджується Благодійною організацією West Support in Ukraine.

У разі порушення Ваших прав чи прав Вашої дитини Ви можете звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини:

за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;

на електронну пошту:hotline@ombudsman.gov.ua;

на гарячу лінію: 0800501720;

за тел. 044-299-74-08.

Нагадаємо, в серпні 2023 року департамент регіонального розвитку Житомирської ОДА провів тендер на капітальний ремонт підвального приміщення Любарської спеціальної школи: очікувана вартість закупівлі становила 17,39 млн грн, єдиним учасником і переможцем торгів стало київське ТОВ «Міське будівництво» з пропозицією 14,1 млн грн, а в тендері заклали завищені ціни на матеріали. Договір з фірмою підписали 4 вересня, роботи мали завершити до кінця 2023 року, але 19 грудня уклали додаткову угоду про продовження строку дії договору до 1 липня 2024 року, потім дію договору продовжили до 1 вересня, а додатковою угодою від 30 серпня – до 1 грудня 2024 року.

Як повідомляв Житомир.info, в серпні 2024 року під час моніторингового візиту до Коростишівської спеціальної школи Житомирської обласної ради представники Омбудсмена виявили недоліки, які впливають на додержання прав дітей.

У Житомирі 1 вересня 2024 року відкрилася громадська приймальня представника уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: спецшкола діти Омбудсмен моніторинг Любар укриття тендер ремонт  
Матеріали по темі