Здоров'я

МОЗ оновило вимоги до обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників закладів освіти

25 September 2024, 09:25

Міністерство охорони здоров’я оновило вимоги до організації та проведення профілактичних медичних оглядів працівники закладів освіти. Ці вимоги набувають чинності з 01 жовтня 2024 року.

Про це 24 вересня повідомили на сайті Освітнього омбудсмена.

«До Служби освітнього омбудсмена надходять звернення від керівників та працівників закладів освіти щодо проведення медичного огляду в умовах воєнного стану. Серед працівників сфери освіти є, зокрема, певне нерозуміння щодо оновлених вимог до організації та проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів. Служба освітнього омбудсмена здійснила моніторинг нормативно-правових актів щодо цих питань та двічі зверталася з відповідними листами до МОЗ – з проханням докладно роз’яснити деякі питання медичного огляду працівників закладів освіти, а також із пропозицією розглянути можливість відтермінування проходження обов’язкових медичних оглядів для педагогічних працівників під час дистанційної роботи. Також ми звернулися до Державної служби України з питань праці щодо дотримання трудових прав під час вимог до психіатричного медогляду працівників закладів освіти», - йдеться у повідомленні.

У своєму листі МОЗ роз’яснює, що відповідно до Правил проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб (наказ МОЗ від 23 липня 2002 року № 280, у редакції наказу МОЗ від 21 лютого 2013 року № 150), з урахуванням Змін, затверджених наказом МОЗ від 08 листопада 2023 року № 1925, які набудуть чинності 01 жовтня 2024 року, обов’язковий профілактичний медичний огляд буде включати відповідно до Переліку необхідних обстежень лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, що необхідні для проведення обов’язкових медичних оглядів, та періодичність їх проведення:

лабораторні дослідження:

– загальний аналіз крові (включно з лейкоцитарною формулою);

– глюкоза крові;

– загальний аналіз сечі;

– серологічні дослідження крові на інфекційні хвороби;

– дослідження калу на виявлення гіменолепідозу та ентеробіозу;

– бактеріологічні дослідження (лише для окремих категорій працівників);

обстеження лікарями-спеціалістами:

– терапевт або лікар загальної практики – сімейний лікар;

– дерматовенеролог;

– отоларинголог;

– стоматолог;

– психіатр;

інструментальні дослідження:

– вимірювання артеріального тиску;

– електрокардіограма;

– інші дослідження;

флюорографія:

проводиться при проведенні попереднього медогляду та надалі 1 раз на рік при належності до груп підвищеного ризику розвитку туберкульозу, в тому числі діагностики латентної туберкульозної інфекції, відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я.

З метою уточнення діагнозу можуть призначатися додаткові лабораторні/інструментальні дослідження та/або обстеження лікарями-спеціалістами.

Всі відповіді МОЗ на запит Освітнього омбудсмена читайте тут.

Як повідомляв Житомир.info, наприкінці 2023 року МОЗ прийняло єдиний порядок медичного огляду для зарахування дитини до закладу освіти, дитячого закладу оздоровлення та відпочинку: всі базові обстеження дитина може пройти у сімейного лікаря.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: медогляд МОЗ освіта вчитель освіта педагог  
Матеріали по темі