Влада

У новому навчальному році знову пропонують скасувати ДПА для випускних класів

27 September 2024, 11:08

У 2025 році учнів 4-х, 9-х та 11-х класів знову хочуть звільнити від проходження державної підсумкової атестації.

Відповідний законопроєкт 23 вересня 2024 року зареєстрований у Верховній раді.

«Зважаючи на агресивність російських військових і терористичних угруповань до національної системи освіти та науки, з міркувань безпеки вступників та працівників закладів освіти, пропонується: продовжити у 2025 році практику проведення вступних випробувань в електронному форматі з використанням організаційно-технологічних процесів зовнішнього незалежного оцінювання для конкурсного відбору на навчання у закладах фахової передвищої, вищої освіти; звільнити здобувачів освіти, які у 2025 році завершують здобуття кожного рівня повної загальної середньої освіти, від проходження державної підсумкової атестації», - йдеться у пояснювальній записці до проєкту закону.

Також пропонується у 2025 році не змінювати формат НМТ: він міститиме 4 предмети – 3 обов’язкових («Українська мова», «Математика», «Історія України») і 1 на вибір («Іноземна мова», «Біологія», «Географія», «Фізика», «Хімія», «Українська література»).

Нагадаємо, 13 вересня Український центр оцінювання якості освіти оприлюднив звіт за результатами проведення НМТ у 2024 році: у Житомирській області як і по всій Україні критична ситуація з математикою. Два ліцеї Житомира та бердичівська гімназія потрапили до рейтингу ТОП-200 шкіл України за результатами НМТ 2024 року.

Як повідомляв Житомир.info, в березні 2022 року Верховна рада прийняла закон про скасування складання ДПА, ЗНО, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування у 2022 році. В січні 2023 року стало відомо, що ДПА в 2023 році також скасована. Верховна Рада України 8 листопада 2023 року підтримала законопроєкт, яким скасувала ДПА у 2024 році.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР законопроєкт ДПА НМТ 
Матеріали по темі