Влада

Влада райцентру Житомирської області виділяє 1 млн грн, щоб компенсувати перевізникам проїзд пільговиків

4 October 2024, 17:10

У Бердичеві від сьогодні, 4 жовтня, перевізники поновлюють повноцінну роботу рейсів. Громада наразі виділяє 1,0 млн грн, щоб компенсувати приватним перевізникам проїзд пільговиків.

Про це 3 жовтня повідомила пресслужба Бердичівської міської ради.

За результатами робочої наради, яку міський голова Сергій Орлюк провів, реагуючи на звернення місцевих перевізників відбулася зустріч вже із самими перевізниками.

«Нагадаємо: у своєму зверненні власники підприємств, що здійснюють перевезення громадським транспортом, повідомляли про те, що 1 жовтня скорочується кількість рейсів на маршрутах, а деякі маршрути взагалі припиняють роботу. Причина – зменшення суми субвенції, якою громада компенсує пільгові перевезення. Це призвело до збитковості, стверджували перевізники, і фінансовий стан не дозволяє їм працювати в існуючих умовах», - йдеться в повідомленні.

Війна і перерахування державі близько 400,0 мл грн «військового податку» призвели до того, що громаді довелося скорочувати видатки на функціонування низки галузей – освіти, медицини тощо, інформував перевізників Сергій Орлюк.

«Із таким проблемним бюджетом, із 16 мільйонів гривень, запланованих на компенсацію пільгових перевезень, у місті знайшли можливість спрямувати на ці цілі 12,0 млн грн. Чотири мільйони не вистачає, аби закрити рік. Бюджет таку суму подужати просто не в силах. Зрозуміло, проблеми бюджету приватників не особливо турбують, розуміє міський голова. Розірвати з ними договори, як пропонує частина бердичівлян, громада дозволити собі не може – сідати за кермо немає кому. Тож треба віднайти певний компроміс, золоту середину», - інформувала пресслужба міськради.

Фото з сайту Бердичівської міської ради

При коефіцієнті 0,4 вони ще якось зводили кінці з кінцями, опонують Сергієві Орлюку перевізники. Коли той зменшився до 0,2 працювати стало неможливо: крім маршрутів № 1 та № 6, решта – збиткові, заявляють перевізники. Якщо коефіцієнт залишати на рівні 0,2, тоді треба підвищувати тариф, доводять. Ремонти, запчастини, заправка, заробітна плата слюсарям, механікам, медикам – все це вимагає коштів.

Громада готова виділити наразі 1,0 млн грн, інформував Сергій Орлюк. Умова – з 04 жовтня повноцінний рух усіх рейсів поновлюється. На якийсь час, аби компенсувати перевізникам пільгові перевезення, цих коштів має вистачити, зазначив міський голова, а днів через 10-14 вони знову зустрінуться, аби вирішити, яким чином діяти далі.

«У той самий момент водії мають не забувати про дотримання умов договорів – зокрема, належним чином ставитися до представників пільгових категорій населення, дбати про чистоту у салонах транспорту тощо. Натомість школярі повинні незмінно мати при собі посвідчення. Буде розглянуто можливість забезпечити відповідними довідками тих із них, хто відвідує гуртки чи секції закладів позашкілля», - розповіли у міськраді.

Зауваження від Сергія Орлюка отримали профільні фахівці міської ради, котрі, за оцінкою міського голови, мали б відповідальніше попрацювати з даним зверненням.


Фото з сайту Бердичівської міської ради

Зазначимо, 3 жовтня під час наради з міським головою Бердичева перевізники обіцяли закрити одні та суттєво скоротити інші маршрути у разі невиплати їм субвенції.

«Безпідставне, на їхнє переконання, зменшення субвенції удвічі, починаючи з червня місяця, значно погіршило фінансовий стан, який і так був вкрай скрутним через невідповідність діючого тарифу. Виникає занепокоєння, як діятимуть перевезення та житимуть їхні підприємства у зимовий період, коли мають збільшитися ціни на газ та на електроенергію. Якщо питання надання субвенції за пільгові перевезення залишиться невирішеним, з 1 жовтня вони вимушені будуть скоротити кількість рейсів на низці маршрутів. Деякі маршрути припинять існування», - йшлося в повідомленні.

З колективним зверненням до Сергія Орлюка звернулися місцеві перевізники.

«Міським головою була скликана нарада за участі керівників профільних підрозділів міської ради, депутатів, представників управління сім’ї та соціального захисту населення. Обговорювали дану ситуацію, випрацьовували шляхи виходу з неї. Ситуація непроста, констатує міський голова, адже з урахуванням воєнного часу громада вимушена суттєво урізати видатки на різні сфери життєдіяльності – освіту, медицину тощо. Аби закрити питання з перевізниками до кінця року, необхідно кошти у розмірі близько 4,0 млн грн. Створити комунальне підприємство у сфері перевезень? Рахували. Потрібно близько 120,0 млн грн», - повідомляла міськрада.

Тим часом перевізники вже попереджають про суттєве скорочення рейсів на маршрутах №2, № 4-а, №8-а, № 9, № 12. Маршрут № 3-а припиняє роботу взагалі, № 7-а працюватиме лише у вихідні до 15:50.

«Вони розуміють усю серйозність власних дій та наслідків, що можуть виникнути у результаті, констатують перевізники у зверненні, але їхній фінансовий стан, стверджують, не дозволяє далі працювати в існуючому режимі», - підсумовували у міськраді.

Нагадаємо, у середині серпня стало відомо, що житомирський перевізник ПП «Шеріфф» через суд хоче зобов’язати владу Житомира компенсувати перевезення пільговиків у приватних маршрутках.

Як повідомляв Житомир.info, 28 березня 2024 року на позачерговому засіданні міськвиконкому ухвалили рішення про подорожчання проїзду в громадському транспорті Житомира з 1 квітня 2024 року: оплата готівкою в електротранспорті та маршрутних автобусах зросла до 15 грн, банківською картою залишилася без змін, транспортною карткою – 8 грн у трамваях і тролейбусах і 13 грн в маршрутках.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: перевізник Бердичів пільговий проїзд компенсація Орлюк  
Матеріали по темі