Влада

Уряд виділив субвенцію місцевим бюджетам на забезпечення харчуванням учнів початкових класів у 2024 році, Житомир отримає 17 млн грн

7 October 2024, 13:46

В Україні запровадили безоплатне харчування для учнів початкових класів на 2024 рік.

Про це 4 жовтня повідомила пресслужба Міністерства освіти і науки.

«Від жовтня уряд забезпечить безоплатним одноразовим харчуванням учнів 1–4 класів. Для цього за ініціативою Президента України на 2024 рік з бюджету виділено 2 мільярди гривень, які будуть передані місцевим громадам у формі субвенції. Раніше гарячими обідами забезпечували лише учнів пільгових категорій, а фінансування покривалося коштом місцевих бюджетів. Державна субвенція допоможе гарантувати належний рівень харчування для усіх учнів початкових класів, а також сприятиме формуванню правильних харчових звичок з раннього віку», - йдеться у повідомленні.

Механізм розподілу коштів субвенції затверджений Кабінетом міністрів та забезпечить однакові умови для організації харчування в усіх закладах загальної середньої освіти країни.

Субвенція може бути використана як для придбання продуктів харчування, так і для оплати послуг кейтерингу та/або аутсорсингу. Основні умови для надання субвенції:

гаряче харчування організовується для всіх учнів початкових класів (1–4 класи);

у закладі освіти організовано процес очного навчання або поєднується очне з дистанційним;

заклади освіти можуть організовувати харчування самостійно через аутсорсинг або співпрацювати з підприємствами, що займаються кейтерингом;

розрахунок вартості гарячого харчування для учнів початкових класів не має перевищувати вартість харчування для учнів 5-11 (12) класів;

усі процеси мають відповідати вимогам Постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 р. № 305, нормам НАССР та законодавству з питань безпечності та якості харчових продуктів.

Скриншот з додатка до постанови Кабміну №1145 від 04.10.2024

Постанова Кабінету міністрів передбачає виділення коштів громадам Житомирської області, зокрема, понад 2 млн грн на харчування учнів 1-4 класів впродовж жовтня-грудня 2024 року отримають:

Коростишівська міська територіальна громада – 2 млн 727,2 тис. грн;

Олевська міська територіальна громада – 3 млн 407,7 тис. грн;

Любарська селищна територіальна громада – 2 млн 428,7 тис. грн;

Овруцька міська територіальна громада – 2 млн 070,9 тис. грн;

Житомирська міська територіальна громада – 17 млн 164,7 тис. грн;

Новоград-Волинська міська територіальна громада – 5 млн 397,9 тис. грн;

Бердичівська міська територіальна громада – 6 млн 247,8 тис. грн;

Коростенська міська територіальна громада – 4 млн 193 тис. грн;

Малинська міська територіальна громада – 2 млн 097,8 тис. грн.

Скриншот з додатка до постанови, всі обсяги субвенції громадам Житомирської області дивіться тут

Нагадаємо, Верховна рада 18 вересня схвалила в цілому внесення змін до держбюджету-2024, врахувавши перерозподіл видатків для Міністерства освіти і науки в обсязі 2 млрд грн для забезпечення харчуванням учнів початкових класів.

Як повідомляв Житомир.info, вартість харчування у ліцеях Житомирської громади не підвищувалася з 2022 року, зокрема, сніданок для учнів 1-4 класів станом на 1 жовтня 2024 року коштує 39,87 грн. В департаменті освіти Житомирської міської ради пояснювали, що безоплатне харчування передбачає компенсацію вартості, яку сплачують батьки, в Житомирі це 70%, а 30% й надалі сплачуватимуть з міського бюджету.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: субвенція їдальня харчування МОН ліцей  
Матеріали по темі