Місто

​У Житомирі хочуть змінити перелік зупинок приміських маршруток, щоб надати пріоритет міському транспорту

8 October 2024, 14:25

У Житомирі планують змінити перелік зупинок для приміських автобусів. 2 жовтня на засіданні виконкому мали розглядати відповідний проєкт рішення, але питання зняли з розгляду на доопрацювання.

Чому вирішили змінити перелік зупинок та де тепер зупинятиметься приміський транспорт, 8 жовтня дізнавалися журналісти Житомир.info.

«На сьогодні у нас є чинне рішення виконавчого комітету, яке було прийняте у 2012 році, щодо погодження переліку вулиць та зупинок для приміських маршрутів, які курсують вулицями Житомира. На той час приміських маршрутів було дуже мало. Згідно з законом України та інших законодавчих документів, вони повинні рухатися з автостанції до пункту призначення. Зараз у нас приміських маршрутів дуже велика кількість, а саме на центральних вулицях міста. Тому було відкориговано рішення, яке було прийняте у 2012 році. Підготовлений проєкт рішення, який надалі прийметься на виконавчому комітеті. Це стосується тільки приміських маршрутів, а саме їхнього проходження по центральних вулицях та місця зупинки. Сьогодні приміських маршрутів у нас понад десять, які курсують центральними вулицями. Коли місто формує свою транспортну мережу, то вираховує пасажиропотік, бере на себе навантаження перевезень пільгової категорії та отримує виторг, який гасить частину собівартості. Приміські маршрути не перевозять пільгові категорії, не мають автоматичної оплати проїзду, і надмірна кількість не дає можливість формувати міську мережу, щоб вона коректно працювала на вулицях Житомира», – каже заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.


Заступник Житомирського міського голови каже, що перелік зупинок зміниться на вулицях, де курсує найбільша кількість громадського транспорту.

«Вулиці: Київська, Бердичівська, Перемоги, Театральна та Вітрука – це найбільш насичені вулиці, на яких курсує максимальна кількість громадського транспорту. Ми розуміємо, що приміські маршрути потрібні, але така кількість та ті маршрути, по яких вони їздять сьогодні, на жаль, існувати не може. Пріоритетом все ж таки у місті, я вважаю, має бути підприємство електротранспорту і перевізник, який є в міській мережі, згідно з проведеним конкурсом у 2021 році», – говорить Олександр Шевчук.

Також Олександр Шевчук, пояснив, що рішення не розглядали на виконкомі, тому що треба було виправити технічні помилки, проте вже на наступному черговому засіданні його планують розглянути.

Нагадаємо, 2 жовтня під час засідання виконкому Житомирської міської ради зняли з розгляду питання про погодження переліку зупинок для приміських автобусних маршрутів.

Як повідомляв Житомир.info, 1 жовтня на сайті Житомирської міської ради був оприлюднений проєкт рішення про погодження переліку зупинок для приміських автобусних маршрутів. У додатку до проєкту рішення був перелік зупинок на 19 вулицях, на двох центральних – Київській та Великій Бердичівській – зупинки приміських маршруток не передбачалися.

Наявний перелік зупинок у Житомирі приміських автобусів погодили на засіданні міськвиконкому 19 грудня 2012 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: маршрутка зупинка автобус Шевчук приміський транспорт транспорт  
Матеріали по темі