Місто

Сезон грибів на Житньому ринку у Житомирі: скільки коштують та де збирали

8 October 2024, 16:20

Після жовтневих дощів розпочався сезон грибів. На Житньому ринку у Житомирі, 8 жовтня, пропонують лисички, підосиковики (ред. в народі називають краснюки), польські та білі гриби.

Вартість залежить від розміру та виду: найдешевшу ціну ми знайшли за кілограм 140 грн, а найдорожчу – 325 грн. Продавчині кажуть, що всі гриби збирали в лісах Житомирського району, зокрема в Левкові, Іванкові, Високій печі, Жадьках.

«Село Іванків, Черняхівський район. Ці за 70 грн, ось ці 120 грн (ред. вказує на відерце). Це краснюки, а це печериці», – розповідає продавчиня Любов.

«Черняхівський район, село Жадьки. Треба було трохи раніше прийти, було багато білих грибів дуже гарних, здорових. Це краснючки, (ред. по чому продаєте їх?), 300 грн прошу», – ділиться продавчиня Наталія.

У кожної продавчині є власні лайфхаки, як шукати та правильно збирати гриби.

«Просто я знаю, де, під яким деревом будь-який гриб росте. Якщо сьогодні знайшла одного, то наступного разу два-три на цьому місці може бути. Наприклад, ось ці гриби одразу вириваються (ред. з корінням), бо якщо їх зрізати, то вони помнуться. Ось в цих печериць можна зрізати ніжку. Якщо білий гриб, то треба зрізати, щоб лишалися корінчики для того, щоб на другий рік родило», – говорить продавчиня Любов.

«Білі гриби були великі всі, дуже перерослі, малих немає. У вересі ростуть. Навпаки треба виривати, щоб грибницю розкидати, тоді гриб краще росте», – ділиться продавчиня Наталія.

Близько 11-ї години ранку охочих придбати гриби не так багато. Покупчині, з якими нам вдалося поспілкуватися, кажуть, що ціни на цей товар зависокі.

«Поцікавилася, але ціна для нас неприємна, (ред.зависока, так?) Звісно. (Ред., а що робите зазвичай з грибами, коли їх купуєте?), мариную», – пояснює покупчиня Ольга.

«Найкращий гриб - це шматок м’яса. Я живу в лісі, але по гриби не ходжу», – каже покупчиня Тетяна.

Нагадаємо, 12 червня 2024 року, прикордонники нагадали, що під час дії воєнного стану на півночі Житомирської області, яка межує з білоруссю діє заборона збору ягід та грибів.

Як повідомляв Житомир.info, 26 жовтня 2022 року на житомирському ринку сезон грибів був у розпалі: тоді ціни стартували від 50 грн за польські, а за білі просили від 80 грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: гриби грибник Житній ринок базар гриб  
Матеріали по темі