Влада

Ексначальнику управління Держгеокадастру у Житомирській області оголосили підозру у зловживанні та заподіянні мільйонних збитків

8 October 2024, 17:36

НАБУ і САП повідомили колишньому в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області про підозру у зловживанні службовим становищем та заподіянні сільгосппідприємству мільйонних збитків.

Про це 8 жовтня 2024 року повідомляє пресслужба Національного антикорупційного бюро.

«За даними слідства, у 2021 році підозрюваний, всупереч чинному законодавству та численним судовим рішенням на користь сільгосппідприємства, припинив його право постійного користування земельними ділянками загальною площею майже 5 тис. га та скасував реєстрацію відповідних держактів. Водночас намагався передати ці земельні ділянки у постійне користування іншій юридичній особі для ведення сільського господарства. У результаті сільгосппідприємству завдано шкоди на суму понад 54 млн грн», - йдеться у повідомленні.

Кваліфікація дій підозрюваного – ч. 2 ст. 364 КК України (Зловживання владою або службовим становищем).

Покарання за цією статтею – позбавлення волі на строк від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8,5 до 17 тис. грн).

За інформацією «Слово і діло», йдеться про колишнього керівника ГУ Держгеокадастру у Житомирській області Олександра Смолянюка – він у 2021 році керував обласним управлінням до серпня.

В Єдиному державному реєстрі судових рішень є інформація про те, що п`ятим відділом детективів Третього підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні від 23 червня 2021 року (за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України щодо протиправного припинення службовими особами Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області у травні 2021 року права користування земельними ділянками КСП «Україна Черняхів-1», яке є правонаступником ДП «Україна», на території Житомирського району за межами населених пунктів Черняхівської селищної ради.

Зазначається, що службові особи ГУ Держгеокадастру у Житомирській області в травні 2021 року надали дозволи на виготовлення проєкту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у постійне користування ГО «Фонд інвалідів АТО», а також скасували реєстрацію державних актів на право постійного користування цими земельними ділянками ДП «Україна», правонаступником якого є КСП «Україна-Черняхів-1». Згідно з відомостями Державного земельного кадастру станом на 27 серпня 2020 року нормативно-грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення, що перебували у користуванні КСП «Україна-Черняхів-1» загальною площею 3189,0222 га, становили 54 млн 727 тис. 088,36 грн.

Нижче – скриншоти з ухвали суду Вищого антикорупційного суду від 22 жовтня 2021 року:

За даними аналітичного порталу YouControl, громадська організація, яка фігурує у справі, була зареєстрована у Житомирі в серпні 2008 року, її засновниками є троє житомирян – Романчук Валентин Федорович та Торшина Наталія Геннадіївна, які прописані за однією адресою, і Голуб Вадим Юрійович. З травня 2021 року ГО, яка була зареєстрована за місцем проживання Вадима Голуба, змінила реєстрацію на село Селець Черняхівського району, з 22 липня 2022 року перереєстрована у Києві, з 24 квітня 2023 року – у Херсоні, з 31 липня 2023 року і до теперішнього часу – у Луцьку.. Також під кожну зміну місця реєстрації змінювалася і назва ГО.

Скриншот з YouControl

Нагадаємо, 15 липня 2020 року трасу Київ-Чоп біля Гадзинки перекривали учасники АТО, акція була пов’язана із земельними ділянками. 21 травня 2021 року люди перекривали трасу Київ-Чоп поблизу села Гадзинка Житомирського району на знак протесту проти того, що Держгеокадастром своїм наказом у травні 2021 року надав дозвіл ГО «Фонд інвалідів АТО» на розробку проєкту землеустрою щодо відведення у постійне користування майже 2400 га землі поблизу Черняхова.

Як повідомляв Житомир.info, вранці 6 лютого 2018 року понад 60 людей приїхали з райцентру Черняхів та сусідніх сіл пікетували головне управління Держгеокадастру в Житомирській області, бо в управлінні ігнорують їхні звернення, чим зривають процес приватизації ДП «Україна». Через 5 годин очікування мітингарі таки змогли зустрітися з в.о. начальника та вчергове передати йому свої вимоги. На позитивну відповідь погодились чекати до 20 лютого та, не дочекавшись, перекрили трасу Житомир – Виступовичі та пообіцяли перекрити міжнародну дорогу Київ-Чоп, якщо упродовж тижня в ОДА та Держгеокадастрі знову проігнорують їхні вимоги. Більше півсотні жителів Черняхова 6 березня 2018 року знову приїхали до Житомира вимагати у Держгеокадастру дозволи на приватизацію земельних паїв площею 4,913 га: колишні та нинішні працівники підприємства «Україна» вже декілька років безрезультатно намагаються отримати земельні та майнові паї.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Держгеокадастр земля НАБУ зловживання Черняхів підозра збитки  
Матеріали по темі