Події

Донька «циганського барона» з райцентру Житомирської області організовувала фіктивні шлюби для ухилянтів

9 October 2024, 16:11

Поліцейські Житомирщини затримали організаторку схеми «вигідний» шлюб для втечі за кордон. Злочинну діяльність 47-річної мешканки Звягеля задокументували слідчі Слідчого управління ГУНП Житомирщини спільно з оперативниками регіонального Управління стратегічних розслідувань ДСР НПУ.

Про це 9 жовтня повідомляє відділ комунікації поліції Житомирської області.

«Поліцейські встановили, що фігурантка задумала схему незаконного перетину державного кордону України військовозобов’язаними. Оборудка полягала в одруженні з жінкою, яка має інвалідність, на підставі чого чоловік міг би легально виїхати з країни. Ціна такої «пропозиції» коливалась від 5 000 до 20 000 доларів. Зокрема, організаторка обіцяла військовозобов’язаному провернути таку «шлюбну операцію». Чоловік повинен був сплатити 6 000 доларів. На початку вересня він передав їй першу частину коштів», - йдеться в повідомленні.

Наприкінці вересня він знову зустрівся зі «свахою» для остаточного розрахунку. Саме тоді за силової підтримки Управління «КОРД», роти поліції особливого призначення ГУНП в Житомирській області та СБУ було затримано жінку.

Правоохоронці провели чотири обшуки за місцем проживання, в офісному приміщенні та в автомобілі фігурантки. У результаті було вилучено 3 500 доларів «подяки», ще 200 доларів, 12 500 гривень, мобільні телефони, банківські картки, паспорти, у тому числі для виїзду за кордон, іншу документацію та чорнові записи.

Слідчі слідчого управління ГУНП, за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури, повідомили жінці про підозру в учинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) КК України. Судом їй було обрано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Законодавством за такий злочин передбачено до 9 років позбавлення волі.

Зауважимо, управління Служби безпеки України в Житомирській області 9 жовтня повідомило, що в результаті комплексних заходів співробітники Служби на Житомирщині черговий нелегальний трафік для ухилянтів. За даними слідства, до організації схеми причетна 47-річна жителька Звягеля. Вона має статус і авторитет як доньки «циганського барона», що давало їй широке коло зв’язків та допомогу у реалізації злочинних задумів в усіх регіонах нашої держави.

«Користуючись підтримкою цих зв’язків, організаторка пропонувала потенційним ухилянтам три варіанти виїзду з України – на різний бюджет. Найдорожче вартувало оформлення «клієнту» фіктивної інвалідності – 20 тисяч доларів США. Наполовину дешевше коштувала організація перетину держкордону поза пунктами пропуску (через т.зв. «зеленку») у одній із прикордонних із ЄС областей України. За 6 тисяч американських доларів зловмисниця допомагала укласти шлюб із жінкою зі встановленою групою інвалідності та як опікуну вирушити у закордонну «весільну подорож», - повідомляють в СБУ.

Оперативники СБУ задокументували злочинні дії організаторки схеми та затримали її у Звягелі «на гарячому» - одразу після отримання другої частини «гонорару» у 3,5 тисячі доларів США від чергового «нареченого». Попередньо жінка отримала 2,5 тисячі «авансом».

Зазначимо, що у пресслужбі Житомирської обласної прокуратури 9 жовтня розповіли, що жінку викрили у вересні.

«Викрито жінку 25 вересня 2024 року, під час одержання 3500 доларів США, за якими вона приїхала на власному авто у призначене місце – на автозаправку. Під час обшуків вилучено готівку у доларовому та гривневому еквіваленті, мобільні пристрої, банківські картки, особисті документи невстановлених чоловіків, список ймовірних інших ухилянтів, автомобіль», - повідомили у прокуратурі.

Нагадаємо, у вересні в Києві затримали юриста, який організував схему для «ухилянтів» з Житомирської та Київської областей. За даними слідства, за 10 тисяч доларів США фігурант організовував пакет документів, який «надавав» законні підстави військовозобов’язаним покинути територію України.

Як повідомляв Житомир.info, у серпні 2024 року у Житомирі СБУ затримала адвоката – організатора схеми для ухилянтів: за 10 тис. доларів організовував фіктивні шлюби з жінками з інвалідністю.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ухилянт Звягель СБУ поліція прокуратура фіктивний шлюб кордон військовозово'язаний мобілізація  
Матеріали по темі