Економіка

На аукціоні з продажу «ОГХК», частина активів якої знаходиться у Житомирській області, був лише один учасник

9 October 2024, 18:21

На аукціон з приватизації державного пакета акцій розміром 100% статутного капіталу АТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» заявку подав один учасник – ТОВ «Цемін Україна» з пропозицією 3 млрд 938 млн 351 тис. 581 грн.

Про це 8 жовтня 2024 року повідомила пресслужба Фонду держмайна.

«Рішення про приватизацію підприємства шляхом викупу ФДМУ оприлюднить протягом п’яти робочих днів з дня формування протоколу. До того це рішення має погодити Кабінет міністрів України. Згідно з затвердженими умовами продажу, покупець зобов’язаний зберегти основні види діяльності підприємства, інвестувати у технічне переобладнання та модернізацію не менше 400 млн грн. А також – сплатити борги із заробітної плати та перед бюджетом і погасити прострочену кредиторську заборгованість», - йдеться у повідомленні.

АТ «ОГХК» — найбільше в Україні підприємство з видобування та збагачення концентратів титанових руд. До складу компанії входять Вільногірський гірничо-металургійний комбінат в Дніпропетровській області та Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат в Житомирській області. Восени минулого року «ОГХК» відновила відвантаження ільменітового концентрату на європейський ринок.

«Приватизація цього підприємства відкриває нові можливості для розвитку титанової промисловості України. Залучення приватного капіталу дозволить підвищити технологічний рівень виробництва, розширити експортні можливості та створити нові робочі місця. Це стане важливим кроком на шляху до підвищення конкурентоспроможності української промисловості на світовій арені. Ми стали свідками важливої події для економічного розвитку країни, адже всі надходження від продажу надійдуть до державного бюджету України, тим самим посилять нашу обороноздатність у боротьбі з агресором», - наголошують у Фонді держмайна.

Нагадаємо, 12 липня 2024 року Уряд ухвалив умови продажу державного пакета у 100% акцій АТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» (АТ «ОГХК») – 3 млрд 899 млн 358 тис. грн. Цінова пропозиція потенційного переможця аукціону на 39 млн грн більше за стартову ціну.

ТОВ «Цемін Україна» зареєстроване у Києві в жовтні 2021 року, статутний капітал – 265 тис. 722 грн, основний вид діяльності – дослідження кон'юнктури ринку та виявлення громадської думки, засновниками вказані дві фірми з Нідерландів – ЦЕМІН БІ.ВІ. (99%) та ТЕЛКО ІНВЕСТМЕНТС БІ.ВІ. (1%), бенефіціарний власник – громадянин Азербайджану Насіб Хасанов, засновник холдингу NEQSOL.

Як повідомляв Житомир.info, в 2021 році Іршанський ГЗК був серед провідних підприємств Житомирської області у добувній промисловості і розробленні кар’єрів. В травні 2023 року АТ «ОГХК» вело активні переговори про продаж західним партнерам продукції з філії «Іршанський ГЗК» і планувала поновити видобування та збагачення ільменітового концентрату на підприємстві вже до кінця поточного року на рівні 18 тис. тонн на місяць.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: приватизація ГЗК аукціон Іршанськ ФДМУ ОГХК Іршанський ГЗК ільменіт Хасанов 
Матеріали по темі