Влада

В Україні проведуть аудит «критично важливих» підприємств, які мають право на бронювання працівників

10 October 2024, 11:09

Перший заступник міністра оборони Іван Гаврилюк повідомив, що до 15 листопада в Україні мають провести аудит «критичних» підприємств, які отримали такий статус від органів місцевого самоврядування.

Про це 10 жовтня повідомляє Суспільне.

«Рішення ухвалили, бо різко пішло збільшення кількості заброньованих людей. Протягом двох років було 540 тисяч людей, а тут за пару місяців – зростання вдвічі», - сказав Іван Гаврилюк.

До комісії, яка здійснюватиме перевірку, мають включити військових. Якщо підприємство виявиться «не критичним для держави», то бронювання переглянуть. Також перший заступник міністра оборони заперечив інформацію про призупинення бронювання.

До цього, 9 жовтня, видання The Page опублікувало текст рішення уряду, який до 15 листопада призупинив дію деяких положень щодо визначення критично важливих підприємств.

Рішення передбачало:

анулювання військовозобов’язаним відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації у разі виявлення фактів необґрунтованого бронювання;

зупинення до 15 листопада 2024 р. дії положень Критеріїв та порядку, за якими здійснюється визначення підприємств, установ та організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, а також критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76, щодо повноважень центральних органів виконавчої влади (крім міністерств), інших державних органів, обласних, Київської міської держадміністрацій (військових адміністрацій) визначати підприємства, установи, організації критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Нижче – витяг з протоколу засідання Кабміну від 8 жовтня 2024 року, який оприлюднило The Page:

Нагадаємо, в червні 2024 року Уряд затвердив механізм бронювання через портал «Дія» та дозволив підприємствам оборонно-промислового комплексу та енергетики бронювати до 100% працівників.

Як повідомляв Житомир.info, у травні 2024 року в парламентському Комітеті з питань економічного розвитку напрацювали пропозиції щодо економічного бронювання, які надають можливість роботодавцю самостійно визначити важливих для бізнесу робітників і платити 20 тис. грн в місяць військового збору за кожного з них. Наприкінці вересня 2024 року у Верховній раді продовжували обговорювати питання економічного бронювання, остаточного рішення ще немає.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бронювання КМУ бронь підприємство Міноборони  
Матеріали по темі