Місто

Скільки зараз переселенців приймає Житомир та яку допомогу надає місцева влада

10 October 2024, 12:47

Вранці 9 жовтня житомирянин оприлюднив повідомлення із запитанням чи є у Житомирі якісь центри, що надають допомогу переселенцям одягом та продуктами.

Ми вирішили запитати в департаменту соціальної політики міської ради яку саме допомогу отримують зараз внутрішньо переміщені особи, скільки їх зареєстровано у Житомирській міській територіальній громаді та чи продовжують переїжджати до нашого обласного центру через більш ніж 2,5 роки після початку повномасштабного російського вторгнення.

На запитання Житомир.info відповідала директорка департаменту соцполітики Вікторія Краснопір.

Фото з Facebook

Скільки ВПО зареєстровані у Житомирі та як це відбувається

Станом на 9 жовтня 2024 року в Житомирській міській територіальній громаді зареєстровані 15 664 переселенці. Зараз щоденно реєструється 6-8 людей. З перших днів великої війни і до листопада 2022 року ми реєстрували щоденно в середньому по 150 людей.

Тим, хто прибуває до Житомирської громади, потрібно прийти в «Прозорий офіс» (площа Польова, 8) і зареєструватися як внутрішньо переміщена особа. Після цього призначаються виплати для ВПО, якщо вони передбачені. Алгоритм призначення виплат поетапно змінювався. На початку повномасштабного вторгнення виплати призначались усім, хто перемістився – 2 тис. грн на дорослого і 3 тис. грн на дитину чи особу з інвалідністю, потім були виплати тільки тим, хто переїхав із зони активних бойових дій, окупованих чи деокупованих територій. Згодом почали враховувати майновий стан переселенців – наявність депозитів, житла на неокупованій території тощо. При реєстрації треба вказати адресу, за якою людина проживає у Житомирській громаді.

Житло для переселенців

Зараз переважно їдуть до родичів, до знайомих та сусідів, які переїхали сюди раніше. На початку, у перші дні, тижні російського вторгнення, люди реєструвалися в шелтері благодійного проєкту «Карітас-Житомир» на вул. Велика Бердичівська, 62, у знайомих чи на орендованих квартирах – один хтось винайняв житло і там могли реєструватися декілька людей. А потім, впродовж одного-двох тижнів, люди винаймали окреме житло і перереєстровувалися за новими адресами.

Житомир в цьому плані досить специфічне місто, бо велика частина людей, які сюди переїжджали, говорили про те, що вони звідси родом, тут живуть батьки, родичі. Свого часу переселенці виїхали на навчання, переїхали, а тепер повернулись. Були й такі ситуації у перший місяць великої війни, що житомиряни приносили нам ключі від квартир і казали: я їду за кордон, дайте ключі родині переселенців і мій номер телефону, ми визначимося з умовами. У нас зараз понад 15,5 тисяч переселенців і вони вже практично обжилися тут, іноді винаймають житло разом з родичами з декількох родин. Причому, приходячи в «Прозорий офіс», переселенці говорять, що їм подобається Житомир своїм затишком, зеленню, приязним ставленням містян.

Великих місць компактного проживання ВПО в Житомирі на сьогодні немає. Раніше на вул. Отаманів Соколовських, 7 за фінансової підтримки урядів Швейцарії та Німеччини облаштували соціальний гуртожиток і там зараз проживають 4 багатодітні родини ВПО. У Житомирській територіальній громаді немає житлового фонду для переселенців, але є кілька проєктів, над реалізацією яких ми працюємо: облаштування соціального гуртожитку для ВПО за адресою вул. Домбровського, 16-а; за підтримки ЄС будуються багатоповерхівки на 116 квартир для вимушених переселенців на провулку Червоному, 60; починається заселення родин ВПО у 40 модульних будинків, які встановлені в селі Вереси Житомирської громади за підтримки італійського Червоного Хреста. Визначено, що першими у черзі на отримання житла – родини ВПО, в яких є захисники України.

Крім того, житомирянам, житло яких було зруйноване і вони теж отримали статус внутрішньо переміщених осіб, з 2022 року з міського бюджету виплачують компенсацію за оренду житла.

Модульне містечко для ВПО в селі Вереси Житомирської громади, 3 вересня 2024 року

Отримання допомоги

Якщо на початку у нас були гуманітарні набори, допомога від Червоного Хреста, видавали транспортні картки, люди приносили сюди допомогу для переселенців, то зараз уже такого немає. «Український фонд благодійництва» Лесі Морозової періодично надає допомогу ВПО, різні релігійні, громадські організації та фонди. У нас є перелік, який ми постійно актуалізуємо, і цю інформацію спеціалісти роздають внутрішньо переміщеним особам під час реєстрації. Буває так, що організація вже припинила надавати гуманітарну допомогу, переорієнтувалася на щось інше, але людина має цю адресу і періодично туди приходить, сподіваючись, що там щось дадуть. Наприклад, фонд отримав 100 гуманітарних наборів і роздав, а зараз займається плетінням маскувальних сіток, а люди один одному передають його контакти і приходять туди.

Біля «Прозорого офісу» є соціальна кухня, яка відкрилася у 2022 році, це проєкт співфінансування міської ради та благодійного фонду «Карітас-Спес» - з міського бюджету ми платимо за воду та електроенергію, а вони готують гарячі обіди і роздають внутрішньо переміщеним особам. На початку вони годували всіх, бо приїздили люди, яким реально не було що їсти, і вони відразу у нас отримували талони та йшли до соціальної кухні. Потім ці талони ми перестали видавати, фонд сам організовував харчування. Вони й досі годують переселенців, періодично беруть у нас інформацію про певні категорії громадян, наприклад – переселенців старше 80 років чи тих, хто має інвалідність. Ми даємо ПІП і номер телефону – вони їх обдзвонюють і пропонують приєднатися до кухні. Також даємо списки нових переселенців. Іноді в них є можливість видавати якусь гуманітарну допомогу певним категоріям, і ми даємо їм список тієї категорії переселенців, які можуть бути цільовими отримувачами цієї допомоги.

«Соціальна кухня» від БФ «Карітас-Спес» - проєкт, що працює у Житомирі вже понад два роки. Від початку своєї роботи вони приготували майже 200 тисяч обідів для ВПО.

Людина, яка реєструється у нас як внутрішньо переміщена особа, стає членом Житомирської громади і користується всіма тими можливостями, які мають члени громади, зокрема – перерахунок пенсії, виплата матеріальної допомоги у випадку, наприклад, дороговартісного лікування.

Психологічна підтримка

В «Прозорому офісі» активно працює Центр життєстійкості, який надає первинну психологічну допомогу, наприклад, при тривожності, емоційному вигоранні. Там вас вислухають, допоможуть порадами та навчать методів самодопомоги. Цей проєкт реалізовується Міністерством соціальної політики.

Також в цій будівлі на площі Польовій, 8 з січня 2024 року працює центр психосоціальної допомоги «СвіТи», він орієнтований на підлітків 10 -16 років, які мають статус ВПО, або батьки яких є військовослужбовцями.

Нагадаємо, нещодавно в центрі Житомира відкрився центр «ЯМаріуполь», який надає допомогу переселенцям з Маріупольської громади, а таких сьогодні на обліку близько 300. Сюжет про роботу центру «ЯМаріуполь», який знаходиться у Житомирі на вул.Перемоги, 1, дивіться тут.

Житомир.info

Матеріал виготовлено за підтримки ГО «Інститут масової інформації» в рамках проєкту міжнародної організації Internews Network.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВПО переселенець війна соцдопомога Краснопір прозорий офіс департамент соцполітики житло ІМІ Internews Network  
Матеріали по темі