Події

Підрядника підозрюють у привласненні 1,6 млн грн на ремонті пошкоджених обстрілом вікон у профліцеї Житомирської області

10 October 2024, 12:58

За матеріалами СБУ повідомлено про підозру комерсанту, який вкрав 1,6 млн грн на відновленні пошкодженого обстрілом навчального закладу Житомирщини.

Про це 10 жовтня повідомляє управління Служби безпеки України у Житомирській області.

«Співробітники СБУ задокументували чергову оборудку із коштами резервного фонду Державного бюджету, виділених Житомирщині на ліквідацію наслідків бойових дій та відновлення інфраструктури. Мова йде про відновлення віконних конструкцій Бердичівського професійного будівельного ліцею, який зазнав руйнувань внаслідок ворожого ракетного обстрілу у середині березня 2022 року. Переважна більшість робіт із їх заміни й облаштування, на які держава витратила понад 1,9 млн грн, не відповідає вимогам у галузі будівництва, не може бути прийнята та має бути перероблена», - йдеться в повідомленні.

За даними слідства, влітку 2022 року Департамент регіонального розвитку Житомирської ОВА уклав договір із бердичівським приватним підприємцем.

За його умовами, підрядник мав повністю замінити 108 пошкоджених ударною хвилею старих вікон на нові металопластикові енергозберігаючі блоки, встановити підвіконні дошки та нові відливи.

Усі віконні конструкції і роботи з їх встановлення мали відповідати державним будівельним нормам і стандартам щодо освітніх закладів.

На підставі складених комерсантом актів, роботи було профінансовано у повному обсязі.

Втім оперативники СБУ встановили, що підрядник змонтував у приміщеннях училища (навчальному корпусі, гуртожитку, спортзалі і майстерні) дешеві віконні блоки, які взагалі не відповідають вимогам до їх теплоізоляції й енергозбереження.

Унаслідок таких дій зловмисника збитки державі сягнули 1,6 млн грн.

На підставі зібраних СБУ доказів комерсанту повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

- у привласненні коштів Державного бюджету шляхом зловживання службовою особою службовим становищем, вчиненому в особливо великих розмірах в умовах воєнного стану (ч. 5 ст. 191),

- у внесенні службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей (ч. 1 ст. 366).

Досудове розслідування у межах кримінального провадження триває. Ініційовано проведення експертиз усіх подібних соціальних об’єктів Житомирщини, відновленням яких займалася комерційна структура фігуранта.

«Нагадаємо, що аналогічну підозру за встановлення неякісних вікон у ще одному училищі Бердичева зловмисник вже отримав минулого року. Наразі справа знаходиться на розгляді у суді», - розповіли в СБУ.

Документували оборудку із коштами резервного фонду Державного бюджету співробітники СБУ в Житомирській області спільно зі слідчими ГУНП у регіоні за процесуального керівництва прокуратури.

Як повідомляв Житомир.info, 15 червня 2023 року в СБУ інформували, що в Житомирській області викрили схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на відновлення соціальних об’єктів, пошкоджених унаслідок ворожих обстрілів. 36-річний підприємець, взявшись за відновлення вікон у профтехучилищі Бердичева, у рази завищив вартість матеріалів для ремонтних робіт. Таким чином заволодів майже 780 тисячами гривень, завдавши збитків державі.

У серпні 2023 року Житомирська обласна прокуратура повідомила, що у Житомирській області судитимуть підрядника, який за ремонт зруйнованих ворожим обстрілом вікон у ПТУ отримав 800 тисяч гривень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: підрядник СБУ вікна ремонт обстріл Бердичів підозра привласнення профліцей  
Матеріали по темі