Події

Чоловіку, який у райцентрі Житомирської області застрелив 20-річного, присудили 10 років тюрми та сплату 0,5 млн грн

10 October 2024, 15:40

Чоловіку, який 5 серпня 2016 року у Бердичеві вистрілив у 20-річного з травматичного пістолета, а той згодом помер у лікарні, ухвалили вирок.

Вирок Житомирського районного суду Житомирської області ухвалений 7 жовтня та оприлюднений в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

«5 серпня 2016 року, близько 00 годин 54 хвилини, між ОСОБА_10 та ОСОБА_11, які знаходились поблизу будинку АДРЕСА_2, на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин, виник словесний конфлікт, під час якого у ОСОБА_10 виник умисел, направлений на вчинення умисного вбивства ОСОБА_11. Реалізовуючи свій злочинний умисел, спрямований на умисне протиправне позбавлення життя ОСОБА_11, ОСОБА_10 спрямував наявний у нього пристрій для відстрілу гумових куль «Форт-12 РМ» серії НОМЕР_1 у напрямок тулуба ОСОБА_11 , який стояв у безпосередній близькості від останнього та здійснив один постріл з вказаної зброї і таким чином умисно вбив останнього», - йдеться у матеріалах справи.

Скриншот вироку суду

Обвинувачений у судовому засіданні 19 вересня 2024 року дав суду показння, якими свою винуватість у інкримінованому кримінальному правопорушенні заперечив, стверджував, що перебував у стані необхідної оборони від нападу ОСОБА_12 , у зв`язку із чим просив його виправдати.

«5 серпня 2016 року, на початку першої години ночі перебував поблизу будинку АДРЕСА_2, куди прибув автомобілем. Бачив, що стояла машина ОСОБА_13 , якого обвинувачений знає. Він і ОСОБА_14 вийшли з машин одночасно, привітались. ОСОБА_14 сказав, що побили сина і приїхав із цим розбиратись. У руках ОСОБА_13 була бита і він побіг з нею від чого одна частина компанії (братів ОСОБА_15 ) молодиків почала втікати, а інша частина залишилась. У цей час, він побачив також і іншу компанію ( ОСОБА_16 ). Хтось з присутніх із останньої компанії хлопців просив допомогти заспокоїти агресивно налаштованих підлітків. Він підійшов до молодиків і попросив заспокоїтись. У відповідь почув образливі слова нецензурною лайкою. ОСОБА_17 і троє інших хлопців почали підходити до обвинуваченого. ОСОБА_18 почав відходити, просив заспокоїтись, казав, що інвалід і показував шрами на грудній клітині, а також продемонстрував пістолет у кобурі на поясі справа, але це не зупинило їх. Продовжуючи відходити назад, він опинився спиною до паркану, а лицем до ОСОБА_19 . Інші двоє молодиків стояли праворуч і ліворуч від ОСОБА_12, а за ними усіма була дівчина. ОСОБА_17, обернувшись до молодиків, поклав сумочку, щось дістав з неї і з цим предметом у правій руці наніс обвинуваченому один удар у ділянку лоба з лівої сторони. Потім тією самою рукою з тим самим предметом, але яким саме повідомити не може, ОСОБА_17 завдав удар в ділянку грудної клітини зліва. Обвинувачений, подумавши, що завдано ножового поранення, дістав пістолет. ОСОБА_17 , побачивши у руках обвинуваченого зброю, почав хапатись за пістолет і у цей момент пролунав постріл. Пістолет був з патроном у патроннику і не на запобіжнику», - зазначено у матеріалах справи.

Скриншот вироку суду

Після цього викликали швидку, обвинувачений повідомив поліцію про даний інцидент.

У матеріалах суду зазначено:

«Не витримує будь-якої критики припущення обвинуваченого про нанесення йому ОСОБА_20 ударів рукою з ножем взятим за руків`я у кулак (будь-то лезом направленим до великого пальця руки чи у протилежному напрямку), оскільки за такого перебігу подій мали б залишитись на тілі обвинуваченого характерні для цього тілесні ушкодження, як на голові, так і на тулубі».

Надані сторонами, досліджені судом і зазначені у даному рішенні докази, підтверджують винуватість ОСОБА_10 у вчиненні інкримінованого злочину.

«Відповідно доводи сторони захисту про необхідну оборону від нападу ОСОБА_12 не знайшли свого об`єктивного підтвердження у досліджених доказах. Так само, твердження захисту про недопустимість доказів є безпідставними», - зазначено у судових документах.

Суд визнав обвинуваченого винним у скоєнні злочину.

«ОСОБА_10 визнати винним у вчиненні злочину передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України та призначити йому покарання у виді 10 (десяти) років позбавлення волі.У строк відбування покарання ОСОБА_10 зарахувати відповідно до ч. 5 ст. 72 КК України, тобто день за день, час перебування під вартою з 5 серпня 2016 року до 20 березня 2017 року. Цивільний позов потерпілого ОСОБА_102 задовольнити частково. Стягнути з обвинуваченого ОСОБА_10 на користь ОСОБА_103 шкоду у розмірі 7 715 (сім тисяч сімсот п`ятнадцять) гривень і моральну шкоду у розмірі 500 000 (п`ятсот тисяч) гривень. Стягнути з ОСОБА_10 на користь держави 11 859 (одинадцять тисяч вісімсот п`ятдесят дев`ять) гривень 17 копійок витрат на залучення експертів», - йдеться у вироці суду.

Скриншот вироку суду

Як повідомляв Житомир.info, уночі 5 серпня 2016 року у Бердичеві на одній із вулиць сталася бійка. 20-річний бердичівлянин в результаті застосування пристрою для відстрілу гумових куль отримав проникаюче поранення в живіт і помер в лікарні.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд вирок вбивство травмат гумова куля Бердичів  
Матеріали по темі