Суспільство

Як допомогти людині, яка повернулась з війни, та чи в нормі ваш психічний стан. Поради житомирського психолога

10 October 2024, 16:18

10 жовтня щорічно відзначають Всесвітній день психічного здоров'я. Через війну майже кожна людина піддається стресу. Як зрозуміти, що ваш, або стан ваших близьких в нормі – розповів військовий психолог Житомирського центру реабілітації та соціалізації ветеранів.

«Ознаки психологічного здоров'я – здоровий сон, позитивна самооцінка людини, вміння будувати стосунки, розв'язувати проблеми та приймати рішення. Якщо є проблеми з будь-яким з названих ознак ментального здоров'я: у людини проблеми зі стосунками, чи людина немає волі прийняти рішення, треба кудись піти з документами розібратись, людина не радіє життю, то можна сказати, що точно людина має глибоку проблему з ментальним здоров'ям і їй треба допомагати. Зараз дуже багато можна знайти людей, у яких є відхилення від норми ментального здоров'я. Це можуть бути не обов'язково військові, зараз це і цивільні», – каже військовий психолог центру реабілітації та соціалізації ветеранів Сергій Твардовський.

Ті, хто повернувся з війни, в більшості випадків потребують психологічної допомоги, кажуть у центрі центру реабілітації.

«Від трьох до восьми дзвінків на день ми отримуємо щодня, і у вихідні дні, і в робочі. Найважчі питання для військових – це пошук себе. Людині треба досить різко перелаштуватися з рейок військового на рейки цивільного життя, а це – стрес. Зміна формату життя з військового на цивільний потребує соціалізації, зараз це називається інтеграцією в суспільство. Тобто, стати своїм серед людей, які в цивільному житті перебували всю війну, звісно, вони теж отримували стрес, але іншого характеру, іншої травматичної дії», – розповідає Сергій Твардовський.

Підтримка суспільства важлива для адаптації військових до цивільного життя, про те варто вміти це правильно робити, аби не нашкодити.

«По-перше, бути щирими та вдячними. Героїзація цього процесу, військові цього не люблять. Краще просто бути поруч, щоб людина знала, що до вас можна звернутися. Найкраща фраза, яку можна сказати: «Ми вдячні вам за те, що ви для нас зробили, я поруч, якщо я тобі потрібна(ий), ось мій телефон, готовий допомогти в тих питаннях, в яких можу бути корисним», – говорить військовий психолог.

Психолог каже, що в наш час підтримувати свій психологічний стан дуже важливо, тому звертатись до фахівців потрібно всім.

«Звертатись до психологів, психотерапевтів – це необхідно, а іноді на фоні ПТСР потрібен регулярний психіатр, а інколи й медикаментозний супровід», – сказав Сергій Твардовський.

Ветерани, діючі військові та їх родини можуть звернутися за допомогою до центру реабілітації та соціалізації ветеранів.

Працюють за адресою Покровська 4. Графік роботи – з 09:00-15:00 з понеділка по п'ятницю.

Нагадаємо, у житомирській бригаді психологи створили унікальний пункт психологічного розвантаження, щоб десантники могли після бойових виходів перепочити та за бажанням поговорити з професійним психологом.

Як повідомляв Житомир.info, 10 липня 2024 року, у Житомирській громаді створили службу «Телефонна ветеранська лінія». Фахівець із соціальної роботи приймає телефонні звернення цілодобово. Лінія почала працювати з 15 липня – (097)-837-37-84.

Житомир.info,

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: психолог війна військовий військовослужбовець 
Матеріали по темі