Місто

Хлопці та дівчата разом, більше практики та годин викладання: як проводять урок «Захист України» у житомирських ліцеях

10 October 2024, 17:55

У житомирських ліцеях урок «Захист України» тепер проводять без гендерного розподілу. 10 жовтня у департаменті освіти Житомирської міської ради розповіли про нововведення до навчальної програми цього предмету.

«Нововведення полягають в тому, що дівчата з хлопцями працюють зараз разом – це обов'язково. Програма єдина, але в будь-яку програму до 20% можна вносити свої зміни та розширяти те чи інше питання. Якщо в програмі є навчання, наприклад, стрільби чи пілотування, то ви можете цей рядок використовувати не одну годину, а 5-6. Можна використовувати практичні заняття. Там є великий розділ про медичну підготовку, сьогодні вона зовсім інша, це не тільки вміти перев'язувати, хоча це дуже важливо, а й надавати першу допомогу уже сучасними методами», – розповідає перша заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко.


Майже в усіх ліцеях Житомира предмет «Захист України» викладають безпосередньо практики, зокрема ветерани російсько-української війни, військовослужбовці у відставці.

Журналісти Житомир.info завітали на один з уроків. Теоретична частина, шикування, одягання захисного костюма на швидкість та керування дронами – все це охопили під час заняття.

«Предмет «Захист України» дуже важливий, особливо, коли наша держава в такому стані. Спочатку проводимо теоретичне заняття: якщо взяти автомат Калашникова, презентації показуємо, а вже практичне відпрацьовуємо в військовому інституті. Музей відвідували, організовували заняття практичні із рукопашного бою», – говорить вчитель «Захисту України» Анатолій Русецький.

«Насправді не зрозуміло, навіщо було розділення, бо загалом база потрібна однакова. Хочеться знати з середини, як це відбувається. Зараз ми живемо в час війни і треба розуміти саму структуру, що люди роблять, як впливає, наскільки важко. Це дійсно важливо», – ділиться учениця Іванна.

«Практики стало набагато більше, наприклад, керування дроном. Набагато цікавіше, бо коли ти сидиш, слухаєш - це достатньо не цікаво, а якщо на ділі тобі показують і дають в руки дрон - це набагато цікавіше вивчати», – каже учень Володимир.

В департаменті освіти розповіли, що у 2025 році мають розпочати свою роботу спеціальні навчальні осередки для викладання предмета «Захист України».

«Визначили 5 осередків на місто. Проходять торги для закупівлі навчально-методичної бази. 1 млн 450 тис. виділено державної субвенції на дані осередки. Є порядок, який визначається МОН, який доведено до кожного закладу, і відповідно до того порядку є перелік обладнання, яке закуповується», – розповідає перша заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко.

Зазначимо, що Житомир став одним із перших, хто впровадив практичні заняття: ще у 2023 році на закупівлю більш ніж 50 дронів для ліцеїв виділили з місцевого бюджету понад 3 млн грн.

Нагадаємо, 30 вересня 2024 року пресслужба Міністерства освіти і науки України повідомила про скасування гендерного розподілу для учнів й учениць для вивчення «Захисту України».

Як повідомляв Житомир.info, 12 серпня 2024 року у Житомирській громаді на викладання предмета «Захист України» планували спрямувати 7,3 мільйона гривень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Захист України ліцей навчання підготовка департамент освіти  
Матеріали по темі