Місто

Результати перевірки КП «Житомирводоканал»: підвищений рівень марганцю у воді, часті відключення обладнання, забруднення водойм

11 October 2024, 11:47

Працівники Департаменту моніторингу додержання соціальних та економічних прав Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини спільно з регіональним представництвом Уповноваженого в Житомирській області 04 жовтня 2024 року здійснили моніторинговий візит до Житомирської міської територіальної громади щодо стану додержання прав громадян на чисту та доступну воду в умовах воєнного стану.

Про це 9 жовтня 2024 року повідомив сайт Омбудсмена.

«Моніторингова група відвідала Житомирську міську раду, Державну установу «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» та комунальне підприємство «Житомирводоканал» Житомирської міської ради. Також моніторингова група провела робочу зустріч з працівниками Державної екологічної інспекції Поліського округу. За результатами моніторингу встановили, що в громаді не затверджені правила приймання поверхневих стічних вод до системи водовідведення. У зв’язку із неналежною якістю питної води з централізованої системи водопостачання, жителі громади її не вживають та не використовують для приготування їжі. За інформацією Житомирської міської ради та комунального підприємства «Житомирводоканал», жителі громади для пиття та приготування їжі купують воду в спеціальних автоматах з продажу води, якірозміщені на території міста, або ж використовують спеціальні фільтри для очищення води з-під крана.При цьому жителі громади щомісячно сплачують платежі водоканалу за питне водопостачання», - йдеться у повідомленні.

Встановили, що вода постачається з водосховища «Відсічне» та має високий вміст марганцю, який негативно впливає на колір і смак води. Найгірша ситуація з якістю води влітку. За високої температури повітря марганець підіймається водосховищем і водопровідні очисні споруди не справляються з очищенням води. Ці споруди є застарілими та розраховані на очищення питної води першого-другого класу якості. На сьогодні вода у водосховищі четвертого класу якості, водойма є сильно забрудненою.

Також на якість питної води впливають графіки відключення електроенергії. Попри те, що водоканал включений до переліку об’єктів критичної інфраструктури, протягом липня-серпня поточного року 278 разів через знеструмлення призупинялась робота насосного обладнання на водопровідних станціях, внаслідок чого порушувався технологічний режим, виникав осад в трубопроводах, який потім потрапляв до кранів споживачів.

Окрім того, що місцевий водоканал виконує життєво важливі функції щодо надання жителям громади послуг з водопостачання та водовідведення, він є найбільшим забруднювачем водних ресурсів на території Житомирської міської територіальної громади. Протягом 2021-2022 років Державною екологічною інспекцією Поліського округу було зафіксовано 18 випадків забруднення водойм міста внаслідок діяльності водоканалу, зокрема це аварійні скиди, наднормативні скиди тощо. У 2023 році зафіксовано 23 таких випадків, а протягом січня-серпня 2024 року – 24 випадки.

«За результатами здійсненого моніторингу звіт із зазначенням проблемних питань, які були виявлені в ході моніторингу, та рекомендаціями Уповноваженого щодо їх усунення буде направлено Житомирській міській раді, а також відповідним органам державної влади. Моніторинг здійснювався за підтримки Представництва ЮНІСЕФ в Україні в рамках сприяння/розвитку партнерств, збору доказової бази з урахуванням інтересів дітей, підтримки координації на національному та субнаціональному рівнях з урядовими та гуманітарними партнерами, в тому числі з WASH кластеру, донорами та іншими організаціями», - зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, 9 жовтня екоінспекція спільно з представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини перевіряла стан дотримання права жителів Житомирської громади на доступ до чистої та безпечної води: провели забір проб зворотних вод з усіх точок скиду КП «Житомирводоканал» та в контрольних створах річок Тетерів і Кам’янка, як вище, так і нижче випусків цих вод. Водночас житомирян закликали взяти участь в опитуванні стосовно якості води.

Як повідомляв Житомир.info, представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини 3 жовтня 2024 року здійснили моніторинговий візит до Бердичівської міської територіальної громади щодо стану додержання прав громадян на чисту та доступну воду і оприлюднили результати.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водоканал Омбудсмен моніторинг вода Держекоінспекція якість води Житомирводоканал  
Матеріали по темі